Régebben én is csak bedobtam a zöldségeket a hűtőbe, aztán bíztam benne, hogy legalább pár napig frissek maradnak. De sokszor elhervadtak, és ehetetlenek lettek. Mindig azon agyaltam, miért nem maradnak tovább frissek?
Aztán egy napon a piacon találkoztam egy idős hölggyel, aki hatalmas csokor friss kaprot, petrezselymet és koriandert árult, amik úgy néztek ki, mintha most szedték volna őket. Odamentem hozzá, hogy megkérdezzem, mi a titka. Amit tőle tanultam, mindent megváltoztatott.
1) TIPP – Ha nagy mennyiségben veszel zöldséget
„Tudod, az emberek általában hibáznak – csak bedobják a zöldségeket a hűtőbe, amint hazaérnek” – kezdte a hölgy. „Pedig ezek élőlények, gondoskodni kell róluk!”
Először is, szedd le a fonnyadt vagy sérült leveleket, mert ezek gyorsítják a romlást. Majd vágd le a szárakat úgy, mint egy csokor virágnál. Éles ollóval vágj le 1-2 centit, hogy jobban „igyák” a vizet. Ez a kis lépés sokkal tovább tartja frissen a zöldeket.
Ezután tölts meg egy poharat hideg vízzel, és állítsd bele a zöldeket, mintha virágokat tennél egy vázába. A szárak legyenek vízben, de a levelek ne érjenek bele. A vizet cseréld rendszeresen, különben elrothadnak!
2) TIPP – Ha csak kisebb mennyiséget tárolsz
A hölgy elmosolyodott, és megkérdezte: „Használtál már papírtörlőt a zöldségekhez?” Meglepődtem. Miután leöblíted és kicsit megszárítod a zöldségeket, tekerd őket papírtörlőbe. Ez felszívja a felesleges nedvességet, és segít elkerülni a rothadást.
3) TIPP – Hűtőzés megfelelően
„Ne tedd a zöldségeket a leghidegebb polcra!” – figyelmeztetett. A zöldségek nem szeretik a fagyos környezetet, mert elvesztik a vitaminjaikat, ízüket és hamar elhervadnak. A legjobb hely a középső polc, távol a hűtő hátsó részétől, ahol túl hideg van. Ha van páratartalom-szabályozott rekeszed, az ideális hely számukra.
4) TIPP – Tartsd távol a gyümölcsöktől
„Soha ne tedd őket gyümölcs mellé, pláne ne egy dobozba velük!” – mondta komolyan. Az alma és a banán például etilént bocsát ki, ami gyorsítja a zöldségek romlását. Ha nem tudod külön tárolni őket, tedd a zöldségeket egy zárható edénybe, így tovább frissek maradnak.
5) TIPP – Téli tárolás
Végül azt is elárulta, hogy ha nagy mennyiségű zöldséged van, érdemes lefagyasztani őket. Aprítsd fel, és kis adagokban fagyaszd le. Amikor szükséged van rájuk, csak vedd ki, és ugyanúgy megőrzik az ízüket és az aromájukat.
Összességében nagyon hálás vagyok ennek az idős hölgynek, aki megosztotta velem ezeket a titkokat. Azóta sokkal tovább frissek a zöldségeim, és az ételeim is sokkal ízletesebbek. Ezek nem csak trükkök, hanem a zöldségek megfelelő tárolásának művészete.
Te milyen módszereket használsz, hogy tovább frissek maradjanak a zöldségeid?