A kínai Elektronikai Tudományok és Technológiák Egyetemének tudósai kísérleteket végeztek, hogy kiderítsék, iható-e a mikrohullámú sütőben forralt víz. Közben azt is megnézték, miben különbözik a vízforralóban forralt víztől. Kiderült, hogy a mikrohullámúban forralt víz keserű.
Mi az a konvekció?
A konvekció a hő átadása mozgó gáz- vagy folyadékrétegek által. Amikor a vízforralóban forr a víz, a rétegek állandóan mozognak. A hőforrás alul van, így az alsó réteg gyorsabban melegszik, kevésbé sűrűvé válik, és felfelé áramlik. Ezért a vízforralóban a víz hőmérséklete a folyamatos keveredés miatt egyenletes.
Forralás a mikrohullámúban
A mikrohullámú sütőben nincs konvekció. Itt a melegítés felülről történik, nem alulról. Emiatt a felső réteg jobban felmelegszik, mint az alsó, így nincs keveredés – mert a melegebb vízréteg már felül van.
Ízetlen víz
A konvekció hiánya miatt a víz felső része már forr, de az alsó még nem érte el a 100 fokot. Vagy fordítva – alul forr, felül pedig túlmelegszik és párolog. Ezért lesz az ilyen vízzel készített tea vagy kávé különös ízű: vagy teljesen íztelen, vagy keserű, attól függően, mennyire melegedett fel a víz.
Inni vagy nem inni?
Sokan azt hiszik, hogy a mikrohullámúban felmelegített víz (és étel) az elektromágneses hullámok miatt káros az egészségre. A tudósok ezt cáfolják, de azt nem tagadják, hogy az ilyen vízből készült tea kevésbé finom, mint a hagyományos módon forralt vízzel készült. Szóval, hogy iszod-e a mikrohullámúban forralt vizet, az a te döntésed.
Problémamegoldás
Kifejlesztettek egy speciális poharat, amelynek a belső felső részét vékony ezüstréteg borítja. Ez megakadályozza, hogy a felső réteg felmelegedjen, és elősegíti a konvekciót, így egyenletesebben melegszik a víz.