A mikrohullámú sütő hasznos eszköz, de vannak bizonyos használati korlátai. Hogy elkerüld a készülék tönkremenetelét, érdemes megtudni, miért is szokás vizet tenni a mikróba.
A legtöbb mikró-tulajdonos úgy tudja, hogy veszélyes folyadékokat melegíteni benne, de csak kevesen tudják, miért kell néha egy pohár vizet tenni mellé, és mikor hasznos ez.
A Quora felhasználói elmagyarázták, hogy miért és mennyi ideig érdemes egy pohár vizet melegíteni a mikróban, valamint azt is, hogy miért hasznos ez. Először is érdemes felidézni a mikró használati utasítását, ahol fontos szabály, hogy a mikrót nem szabad üresen bekapcsolni, és ha az étel kevesebb mint 100 gramm, akkor sem ajánlott. Ez károsíthatja a készülék legdrágább alkatrészét, a magnetront.
A magnetron az, ami mikrohullámokat generál, amik behatolnak az ételbe és felmelegítik azt. A magnetron javítása nem olcsó, de megfelelő használat mellett sokáig működik gond nélkül.
Ha üres vagy túl kevés tartalommal rendelkező mikrót indítasz el, létrejön az úgynevezett „állóhullám-effektus”. Ez az, ami a magnetront károsítja, és idővel rontja a készülék működését. Van azonban mód ennek elkerülésére. Ha kis adag ételt akarsz melegíteni, tegyél a mikróba egy pohár vizet is, ami biztosítja a szükséges többletsúlyt.
Ezért, ha azon gondolkodsz, hogy szabad-e pohár vizet tenni a mikróba, a válasz igen, de csak olyan ételek mellé, amelyek önmagukban nem elég nehezek. Hogy miért nem ajánlott teát vagy kávét mikróban melegíteni, annak az az oka, hogy a víz forralása egyenetlen melegedést és túlmelegedést okozhat. Ez két szempontból is rossz: a víz íze romlik, és fennáll az égési sérülés veszélye.