A májrák, ahogy a neve is mutatja, a májból kiinduló rákos megbetegedés. Egyes rákok a májon kívül fejlődnek ki és terjednek át a szervre. A kifejezés azonban csak a májban kezdődő rákot írja le. A máj a jobb tüdő alatt, közvetlenül a bordakosár alatt található. Az emberi test egyik legnagyobb szerve, és számos alapvető funkciója van, többek között a méreganyagok eltávolítása a szervezetből.
A májrákban szenvedő személy hasi fájdalmat, megmagyarázhatatlan fogyást és fáradtságot tapasztalhat.
A májrák tünetei általában csak akkor jelentkeznek, amikor a betegség már előrehaladott stádiumban van.
A májrák a következő tüneteket okozhatja:
- sárgaság, amikor a bőr és a szemek sárgává válnak.
- hasi fájdalom
- fájdalom a jobb lapocka közelében
- megmagyarázhatatlan fogyás
- a máj, a lép vagy mindkettő megnagyobbodása
- a has duzzanata vagy folyadékgyülem
- fáradtság
- hányinger
- hányás
- hátfájás
- viszketés
- láz
- teltségérzet egy kis étkezés után
A májrák a hasi bőr alatt látható vénák duzzanatát, valamint véraláfutásokat és vérzéseket is okozhat.
Magas kalcium- és koleszterinszintet, valamint alacsony vércukorszintet is okozhat.
A májrák fő okai
Az orvosok még nem ismerik a májrák pontos okait. A legtöbb májrák azonban összefügg a májzsugorral. A hepatitis B vagy C vírusokkal való krónikus fertőzés a májrák egyik nagyon gyakori oka. A vírus bármelyik típusában szenvedő embereknél sokkal nagyobb a májrák kialakulásának kockázata, mint más egészséges embereknél. Ennek oka, hogy mindkét forma cirrózishoz vezethet.
Bizonyos öröklött májbetegségek, mint például a hemokromatózis, májzsugorodást okoznak, és szintén növelik a májrák kockázatát.
A májrák kialakulásának egyéb kockázati tényezői a következők
2-es típusú cukorbetegség
A cukorbetegeknél, különösen, ha májgyulladásban is szenvednek, vagy rendszeresen sok alkoholt fogyasztanak, nagyobb valószínűséggel alakul ki májrák.
Családi előzmények
Ha valakinek az édesanyja, édesapja, testvére májrákban szenvedett, nagyobb a kockázata annak, hogy ő maga is megkapja a betegséget.
Erős alkoholfogyasztás
A napi hatnál több alkoholos ital tartós fogyasztása májzsugorhoz vezethet. Ez viszont növeli a májrák kockázatát.
Hosszú távú aflatoxin-expozíció
Egy bizonyos gomba egy aflatoxin nevű anyagot hoz létre. Amikor a penészgombák a következő terményeken fejlődnek ki, aflatoxinok jelenlétéhez vezethetnek:
- búza
- földimogyoró
- kukorica
- diófélék
- szója
- földimogyoró
A májrák kockázata csak az aflatoxinnak való hosszú távú kitettség után nő. Ezek az anyagok kevésbé aggasztóak az iparosodott országokban, ahol a gyártók rendszeresen végeznek aflatoxin-szűrővizsgálatokat.
Alacsony immunitás
A legyengült immunrendszerű embereknél, például a HIV-fertőzötteknél ötször nagyobb a májrák kialakulásának valószínűsége, mint más egészséges embereknél.
Elhízás
Az elhízás számos rákos megbetegedés kialakulásának kockázatát növeli. Azoknál az embereknél, akiknél később májrák alakul ki, az elhízás hozzájárulhat a májzsugorodáshoz és a zsírmájhoz.
Nemek
Körülbelül háromszor annyi férfinak, mint nőnek alakul ki májrákja.
Dohányzás
A korábbi és jelenlegi dohányosoknál nagyobb a májrák kockázata, mint azoknál, akik soha nem dohányoztak.
Kinek kell először májrákszűrést végezni?
A májrák magas kockázatának kitett embereknek rendszeres szűrővizsgálatokon kell részt venniük. Ide tartoznak azok, akiknek :
- hepatitis B vagy C
- alkohol okozta májzsugorodás
- hemokromatózis miatt kialakult májzsugor, amely a testszövetben lévő vassók lerakódásával járó betegség.
A májrák nagyon nehezen gyógyítható, ha az orvos későbbi stádiumban diagnosztizálja.
A májrák korai stádiumban történő felismerésének egyetlen hatékony módja a szűrővizsgálat, mivel a korai májrák tünetei vagy észrevehetetlenek, vagy nem is léteznek.
Hogyan előzhető meg a májrák
A májrák túlélési aránya alacsony néhány más rákos megbetegedéshez képest. Az emberek azonban csökkenthetik a betegség kialakulásának kockázatát. A korai felismerés esélyeit is javíthatják.
A májrák teljes megelőzésére nincs mód, de az alábbi intézkedések segíthetnek a kockázat csökkentésében.
1) Mérsékelt alkoholfogyasztás
A nagy mennyiségű alkohol rendszeres és tartós fogyasztása jelentősen növeli a májzsugor és a májrák kockázatát.
A mértékletes alkoholfogyasztás vagy az alkoholfogyasztástól való tartózkodás jelentősen csökkentheti a májrák kialakulásának kockázatát.
2) A dohányzás korlátozása
Ez segíthet a májrák megelőzésében, különösen a B- és C-hepatitisben szenvedők esetében.
3) Oltassa be magát hepatitis B ellen
A következő személyeknek érdemes megfontolniuk a hepatitis elleni védőoltást:
-kábítószer-használók, akik közös tűket használnak
-azoknak, akik több partnerrel védekezés nélkül élnek nemi életet.
-ápolók, orvosok, fogorvosok és más egészségügyi dolgozók, akiknek a munkája növeli a hepatitis B fertőzés kockázatát.
-azok, akik gyakran utaznak a világ olyan régióiba, ahol a hepatitis B elterjedt.
A hepatitis C megelőzésének nincs biztos módja, és a vírus elleni védőoltás sem létezik. Azonban az óvszer használata szex közben segíthet csökkenteni a fertőzés kockázatát.
4) Tartsa fenn az egészséges testsúlyt
Az elhízás kockázati tényező, mivel a zsírmáj és a májzsugor májrákhoz és cukorbetegséghez vezethet. A testi egészségre való odafigyelés és a mérsékelt testsúly fenntartása segíthet csökkenteni a májrák kockázatát.
5) Az alapbetegségek kezelése
Bizonyos más betegségek is vezethetnek májrákhoz, például a cukorbetegség és a hemokromatózis. Ezen állapotok kezelése, mielőtt májrákká alakulnának, csökkentheti a szövődmények kockázatát.
Ha a cikk tetszett és szeretne az oldal fejlődéséhez, sikeréhez hozzájárulni, kérjük, ne felejtse el megosztani családtagjaival, barátaival. Köszönjük.