Több évvel ezelőtt, amikor a boltban még többnyire fehér tojást árultak, a piacon pedig barna tojást, az utóbbi színe a minőségi termék szimbólumává vált. De vajon tényleg így van ez?
Ma a kiskereskedelmi hálózatban a tojások széles választéka létezik. A héjuk különböző színű lehet: a fehér, enyhén krémszínűtől a sötétbarnáig. Néha a tulajdonosok tanyáikon olyan tyúkokat tenyésztenek, amelyek kékes vagy vöröses árnyalatú tojásokat raknak. Mitől függ a héj színe, és hogyan befolyásolja a tojás minőségét?
A tyúkok fajtája határozza meg a színt
A tyúkok fajtája meghatározó tényező a tojások színének kialakulásában.
Például a népszerű Leghorn fehér fajtájú tyúkok fehér tojásokat tojnak. A gazdák gyakran választják ezt az olasz fajtát, mert magas termelékenységet mutat: az első életévben akár 360 tojást is.
Sokan azt szoktuk gondolni, hogy a legízletesebb és legegészségesebb tojások sötét színűek. Szeretnénk megjegyezni, hogy a tojás színe csak a tyúk fajtájától és színétől függ, a tojások hasznos tulajdonságai pedig a táplálkozás miatt alakulnak ki.
Melyik tojás ízletesebb: a fehér vagy a barna?
Ha a tojótyúkok egészségesen nőnek, és a legjobb gabonát és természetes takarmányt eszik, akkor tojásaik tele vannak kalciummal, vassal, jóddal, foszforral, magnéziummal, számos vitaminnal és egyéb ásványi anyaggal. És ettől nem függ a héj színe.
Ugyanakkor a szakértők megjegyzik, hogy az ipari és a tanyasi tojás ízében jelentős a különbség. Azok a tyúkok, amelyek szélesebb táplálékhoz jutnak, kapcsolatban vannak a talajjal, táplálékként zöldeket kapnak, ízletesebb tojásokat tojnak.