Marhahús, csirke, bélszín, darált steak… Meddig tarthatóak a fagyasztóban?
A fagyasztás néhány napról egy évre meghosszabbítja a nyers vagy főtt élelmiszerek eltarthatóságát. Ez azt jelenti, hogy sok élelmiszert, köztük a húst is eltarthatja. Amikor azonban a húst lefagyasztják, a benne lévő víz jégkristályokká alakul, ami megváltoztathatja az ízét, valamint csökkentheti a benne lévő tápanyagokat. Íme, minden tanácsunk arra vonatkozóan, hogyan tartsa a húst a lehető legjobban a fagyasztóban.
A hús fagyasztásának szabályai
Ahhoz, hogy húsa a lehető legjobban megmaradjon a fagyasztóban, vágja fel kis adagokra, hogy a hideg gyorsan elérje a belsejét, és távolítsa el a lehető legtöbb zsírt. Csomagolja fagyasztózacskóba, és távolítsa el belőle a levegőt, vagy vákumcsomagolja, és a vásárlás után a lehető leghamarabb fagyassza le. Ügyeljen arra, hogy mindent külön csomagoljon, mivel a tárolási idő nem minden hús esetében egyforma. Végül jegyezze fel a zacskóra a fagyasztás dátumát.
Mennyi ideig érdemes a húst a fagyasztóban tartani?
A legjobb fagyasztási hőmérséklet -20° körül van. Minél hidegebb a hőmérséklet, annál jobban eltartható a hús.
Fagyasztási idők
Darált hús: 2-3 hónap.
Bárány- vagy borjúhús: 6-7 hónap
Csirkefilé vagy -comb: 6 hónap.
Egész baromfi: 12 hónap
Marhahús: 8 hónap
Kolbászok: 3 hónap
Az íz és a tápértékek idővel változnak, ezért a legjobb, ha a húst egy évnél tovább nem tároljuk a fagyasztóban!