Hogyan állítsuk meg a rizs ragadását. Még azok is, akik általában jól tudnak főzni, gyakran kudarcot vallanak a rizsfőzésben. Pedig könnyen elérhetjük, hogy a rizsszemek, miközben puhák maradnak, ne ragadjanak!
Így szüntesse meg a rizs ragadását.
Fedezzen fel 10 tippet, amelyek segítségével soha többé nem lesz ragacsos a rizs.
Hogyan érheted el, hogy a rizs jól elváljon főzés után
1 – Áztassa be a rizst
A rizst főzés előtt legalább egy órán át hagyja vízben állni.
2 – Mossuk meg a rizst
Öblítse át a rizsszemeket többször. Annak érdekében, hogy a rizs ne legyen ragacsos, a felesleges keményítő eltávolítása után tiszta vízben kell főzni.
3 – A megfelelő mennyiségű víz a rizshez
Annak érdekében, hogy a rizs a főzés végén megfelelő állagú legyen, ne adjon túl sok vizet a serpenyőbe.
Egy rész rizshez csak másfél-2 rész vizet használjon.
4 – Adjunk hozzá citromlevet
Adjon egy csipet citromlevet a főzővízhez, és a rizsszemek tökéletesen le fognak válni a főzés végén.
5 – Adjon hozzá olajat
A rizs nem fog a serpenyő aljára ragadni, ha egy evőkanál olajat ad a vízhez.
6 – Adjunk hozzá ecetet
Hogy a rizsszemek egészben és lazán maradjanak, adjon a főzővízhez egy jó teáskanál fehér ecetet.
7 – Főzzük a rizst a megfelelő időben
A rizs főzését forró vízben kell kezdeni, és soha nem hideg vízben. Öntse a fazékba, amint a víz forrni kezd.
8 – Tartsa be a főzési időt
Tartsa be az ajánlott főzési időt.
Általánosságban a fehér rizs esetében 20-25 percet, a barna rizs esetében pedig kétszer ennyit kell hagyni.
9 – Fedje le a serpenyőt
Amint a rizs vize forrni kezd, kapcsolja le a hőfokot, és helyezzen egy fedőt és egy tiszta konyharuhát a serpenyőre. A benne lévő hő a beszorult gőznek köszönhetően megnő.
Nemcsak a rizs nem ragad le, de a főzési idő csökkentésével pénzt is spórolhat.
És 5 perccel a főzés vége előtt
Vegye le a rizst a tűzről, és hagyja, hogy felszívja a főzővizet.
Ez idő után vegye le a fedőt, és villával szedje ki a szemeket.
Mi a teendő, ha a rizs ragadós
10 – Öblítse le a rizst
Öblítse le a ragacsos rizst hideg víz alatt, szűrő segítségével szűrje le, majd terítse ki egy serpenyőre, és kis lángon melegítse meg.