Az ételfólia vagy műanyagfólia egy hihetetlenül hasznos találmány. De van egy apró hátránya.
A felülete ragadós (ami szükséges ahhoz, hogy jobban zárja az ételt), és gyakran már azelőtt összetapad, hogy sikerülne lefedni vele az edényt.
Úgy tűnik, hogy minden alkalommal, amikor előveszed az ételfóliát, hogy mondjuk süteményt vagy más ételt csomagolj be vele, a szép, egyenes lap pillanatok alatt kusza, ragadós gombóccá válik, amit nehéz szétszedni.
Szerencsére van egy módszer, amivel könnyebben megoldhatod ezt a problémát. Mindössze annyi a dolgod, hogy megváltoztatod a fólia tárolási helyét.
A legtöbben az ételfóliát a szekrényben tartják, az alufólia és a sütőpapír mellett.
De ha azt szeretnéd, hogy kevésbé legyen problémás, a legjobb, ha a hűtőszekrénybe teszed.
Miért lesz kevésbé ragadós az ételfólia a hűtőben? A választ a tudomány adja.
A hűtő hideg levegője segít megszüntetni a statikus elektromosság egy részét, ami miatt a fólia összetapad.
Hűtés után a fólia néhány másodperc alatt visszanyeri szobahőmérsékletét, így könnyen rátapad az edényre vagy az ételre.
Az ételfólia darabjai közötti tapadást a felszíni molekulák okozzák, amelyek újrarendeződnek, és gyenge kémiai kötéseket hoznak létre. Az alacsonyabb hőmérséklet viszont némileg lelassíthatja ezt a folyamatot.
A műanyag fólia lehűtéséhez nem kell sok idő, ezért ha nincs helyed tartósan a hűtőben, elég, ha csak 15 percre teszed be a fóliát, mielőtt elkezdenéd becsomagolni az ételmaradékokat.