A krumplihéjat általában hulladéknak tekintjük, és kidobjuk a szemétbe. Azonban kevesen tudják, hogy ezeket le lehet fagyasztani, sőt, érdemes is. Egy egyszerű lépés után a héjak sok hasznot hozhatnak.
A krumplihéj nagyon értékes tulajdonságokkal rendelkezik, különösen a gyümölcsnövények számára. Ahogy megérkezik a meleg idő, a héjak új életet kapnak, és olyan trágyává válnak, ami felülmúlja a legtöbb vegyi anyagot.
A krumplihéj tele van tápanyagokkal, köztük káliummal, foszforral, magnéziummal, kalciummal, nátriummal, vassal, cinkkel és mangánnal. Ezek a málna-, ribizli-, egres- és epertöveket termékennyé teszik. A virágzó és dísznövények is szeretik ezt a trágyát.
Viszont jobb, ha savkedvelő növényekhez, mint az áfonya, tőzegáfonya, rododendron, illetve a burgonyafélékhez, paprikához és a paradicsomhoz nem használod.
Hogyan készíts trágyát krumplihéjból?
Kövesd ezt az egyszerű útmutatót:
1) Öntsd le a korábban lefagyasztott héjakat forró vízzel, lehetőleg fél kiló héjhoz öt liter víz arányban.
2) Hagyd kihűlni, majd szűrd le.
3) Öntözd meg a növényeket három-négy hetente egyszer.
A fagyasztott héjból készült trágya helyett használhatsz szárított héjat is. Így még több értékes tápanyagot őrizhetsz meg.
Csak annyit kell tenned, hogy a héjakat egyenlő darabokra vágod, sütőpapírra helyezed, a sütőt 100 °C-ra előmelegíted, és két-négy órán át szárítod őket, amíg ropogósak lesznek. Miután kivetted őket a sütőből, várd meg, amíg kihűlnek, majd tedd őket egy légmentesen zárható tartályba. Így készen állsz a trágyakészítésre, amikor szükséged lesz rá.
A héjakat akár a fűtőtest tetején is száríthatod.