Melyik élelmiszer elengedhetetlen minden szakács számára? Természetesen a vaj!
Lágy textúrája tökéletes krémek, sütemények és mártások készítéséhez. Még egy szendvics is jobb ízű, ha vajjal kenjük meg a kenyeret.
Van azonban egy kis probléma: a vajat hűteni kell, hogy megőrizze az ízét. A legtöbb ételhez a vajat lágyított formában kell használni. A főzéshez tehát gyakran meg kell várni, amíg a vaj egy kicsit felmelegszik és megpuhul.
Persze, a megfontolt háziasszonyok előbb kiveszik a hűtőből… De mi van akkor, ha most és gyorsan kell a puha vaj? Van egy egyszerű módszer, amelyet a profi szakácsok használnak. Mindenki számára hasznos, mert így pillanatok alatt megpuhul a vaj.
A poharas trükk
Vágjon le egy darab vajat, és tegye egy tálra.
Ezután fogjon egy sima poharat, és öntsön bele forró vizet.
Pár másodperc múlva öntse ki a vizet, és fedje le a vajat a pohárral. Két perc elég lesz ahhoz, hogy megpuhuljon.
Ez a legegyszerűbb és leggyorsabb módja a vaj megolvasztásának. De vannak más módszerek is!
1) Vágja a vajat apró darabokra
Egy nagy darab vaj elég sokáig olvad. Csak annyit vágjon le, amennyire szüksége van, majd vágja kisebb darabokra.
2) Hengerelje a vajat
Először helyezze a vajat sütőpapírra vagy fóliára, majd hengerelje, mint a tésztát.
3) Gyúrja át a vajat egy fakanállal
Először tegye a vajat egy műanyag zacskóba, majd egyszerűen nyomkodja össze egy fakanállal vagy bármilyen más konyhai eszközzel.
4) Habverővel vagy mixerrel verje fel
Ez a módszer akkor működik jól, ha nagy mennyiségű vajat kell megpuhítanunk. Vágja darabokra, majd egy mély tálban verje fel.
Ismer más módszert is?