Az olaszok szokása, hogy a pultnál állva kávéznak, nemcsak kulturális vonás, hanem érdekes háttere is van.
Olaszországban a pult mellett állva kávézni nemcsak a hagyományos kultúra része, hanem a spórolás egyik módja is. Ez azért fontos, mert az árkülönbség jelentős lehet.
Ha a bárokban vagy kávézókban, különösen a turistaövezetekben vagy a városközpontban asztalhoz ül, gyakran felszámolnak egy plusz szervizdíjat, ami akár 8 euró is lehet személyenként.
Ez jelentősen megnövelheti a számla végösszegét. A drága történelmi kávézókban például 12-15 eurót is fizethet egy csésze kávéért süteményekkel.
Ha azonban úgy dönt, hogy a bárpultnál állva kávézik, a költség sokkal kevesebb lesz. Ebben az esetben 12-15 euró helyett csak 5-8 eurót kell fizetni. Ezzel pénzt spórol, és gyorsabban élvezheti a kávét, hiszen nem időzik sokáig.
A bárpultnál történő kávérendeléshez először odamegy a pulthoz, köszön, és megrendeli a kávét, miközben azt mondja, hogy „servizio al Banco” (servizio al banco – kiszolgálás a bárpultnál). Ezután fizet a kávéért, kap egy nyugtát (scontrino), és viszi a bárpulthoz. A barista megerősíti a fizetést, és a bárpultnál állva élvezheti a kávéját.
Ha az asztali kiszolgálást (servizio al tavolo) választja, az eljárás némileg eltérő. Nem kell előre fizetnie semmit. Egyszerűen csak leül egy szabad asztalhoz, és megvárja, amíg a személyzet felveszi a rendelését. Addig maradhat az asztalnál, ameddig csak akar, és akkor fizetheti ki a számlát, amikor távozni készül.