Tudtad, hogy jobb forró vizet önteni a jégkockatartóba, mint hideg vizet? Nézd meg, miért próbálja ki ezt az ötletet egyre több ember!
Évek óta hagyományosan hideg vízzel készítünk jégkockákat, amit a tartóba öntünk, majd órákig várunk, hogy készen álljanak az italaink hűtésére. Ez az évszázadok óta ismert és generációról generációra átadott klasszikus módszer, amely eddig szinte semmit sem változott.
De manapság úgy tűnik, egy teljesen új technika jelent meg a jégkockakészítésben. Ezzel a módszerrel elfelejtheted a hideg vizet, és helyette forró vizet használhatsz. Ez egy forradalmi technika, ami megváltoztatja a mindennapjaidat.
Az Mpemba-hatás néven ismert új módszer rendkívül hatékony, ha gyorsan szeretnél jégkockát készíteni. Egyszerűen használj forró vizet, és a jégkockák percek alatt készen lesznek! Hihetetlen!
Mi az az Mpemba-módszer?
Több mint 50 évvel ezelőtt egy tanzániai származású diák bebizonyította, hogy nem érdemes többé hideg vízzel készíteni jégkockát. Akkoriban ez a diák már azt javasolta, hogy hideg víz helyett forró vizet használjunk, mert az azonos hűtési körülmények között gyorsabban szilárdul meg.
Az Mpemba-hatás néven ismert módszer 1969-ben vált ismertté, és a felfedező diák, Erasto Mpemba nevét viseli.
Miközben főzőleckéken vett részt, a fiatal diák felfedezte, hogy ha forró tejet tesz a fagyasztóba, az gyorsabban fagylalttá alakul, mint a hideg tej. Ugyanez igaz a jégkockákra is: ha hideg víz helyett forró vizet használsz, sokkal gyorsabban elkészülnek.
Hogyan készíts jégkockát az Mpemba-trükkel?
Mostantól próbáld ki te is az Mpemba-módszert, amikor jégkockát készítesz. Nagyon egyszerű: csak forró vizet kell öntened a jégkockatartóba hideg víz helyett.
Azonban ügyelj arra, hogy a forró vizet a megfelelő módon használd. A víz ne legyen túl forró, mert az károsíthatja a fagyasztót.
Egy biztos: ez az ötlet hamar a mindennapjaid részévé válik!