A spagetti az egyik legnépszerűbb tésztafajta. Azonban sokan, amikor spagettiételt készítenek, gyakran elkövetnek egy fontos hibát.
Főzés előtt a spagettit gyakran kettétörjük vagy kisebb darabokra vágjuk. Az olaszok ezt a trükköt azonban egyáltalán nem értékelnék, mert nem szabad így csinálni.
Először is, a spagettit nem szabad eltörni főzés előtt, mert később nehéz lesz rövid spagettit enni.
Ha hosszúak maradnak, könnyen feltekerhetők a villára. Olaszországban a spagettit egyszerre eszik villával és kanállal.
A villára tekerik a tésztát, a kanalat pedig úgy tartják, hogy a szósz ne csöpögjön a ruhára.
Ha viszont a tésztát főzés előtt eltörjük, így nem lehet majd enni.
Ez azonban nem a legfontosabb ok, amiért nem szabad összetörni a spagettit főzés előtt.
Kiderült, hogy a tészta eltörésével teljesen megváltozik annak textúrája, íze és teltsége. Emiatt más alakot vehet fel, vagy akár teljesen szétfőhet.
A spagetti épségének megsértése miatt a keményítő gyorsabban szabadul fel, és így az étel könnyen összetapadhat, emiatt pedig kevésbé lesz esztétikus.
Olaszországban van egy még érdekesebb ok is, amiért sosem törik el a spagettit.
Az országban számos hiedelem és népi babona kapcsolódik ehhez az ételhez.
Az olaszok például úgy vélik, hogy ha véletlenül eltörik a spagetti, az balszerencsét hozhat a család minden tagjára.
Ha pedig valaki szándékosan töri el a spagettit, az azt jelenti, hogy rossz szándékkal készíti az ételt annak, akinek felszolgálja.