Megszoktuk, hogy a mikrohullámú sütőt csak arra használjuk, hogy felmelegítsük az ételt, pedig valójában több hasznos funkciója is van. Eláruljuk, hogyan könnyítheti meg az életét a mikrohullámú sütővel, és még olyan termékeket is megmenthet, amelyeket már épp kidobni készült.
1) Élessze újra a szikkadt rizst
Először is, a már a címben is szereplő kérdésre a válasz – miért tegyünk jégkockát a mikrohullámú sütőbe? Egy blogger találta ki ezt a trükköt, miután kivette a hűtőből a rizst, ami már régóta ott állt.
A rizst egy tányérra kanalazta, mellé tett egy jégkockát, a tányért sütőpapírral letakarta, és betette a mikrohullámú sütőbe. Néhány perc múlva kivette a tányért – a rizs puha, illatos és friss volt. A felmelegített jégkocka elpárolgott, és a rizs a gőztől puha lett. Az emberek kipróbálták ezt a trükköt, és azt írták, hogy működik. Igaz, hogy nem minden termék frissíthető jégkockával. A lisztes pékáruk nem lágyulnak meg.
2) Húzza le a zöldségek héját
Nem könnyű lehúzni a paradicsom vagy a paprika héját. Anyáink egy tál forró vízbe teték, néhány perc múlva kivették, majd meghámozták. A modern háziasszonyok erre a célra a mikrohullámú sütőt használják. Egy késsel készítsünk keresztet a zöldségekre, és tegyük őket a mikrohullámú sütőbe maximális hőfokon fél percre. Amikor a zöldségek kihűltek, könnyen lehúzhatja a héjukat. A fokhagyma is meghámozható így. Az egész fejet vagy néhány gerezdet tegye a mikrohullámú sütőbe közepes hőfokon 20-30 másodpercre. A fokhagymagerezdek ezután nagyon könnyen lehámozhatók.
3) Semlegesítse a hagyma csípős szagát
A hagymát sok ételhez adják, lédúsabbá és kellemes aromájúvá teszi. Csakhogy a hagymát szeletelni nem kellemes – szúrja és könnyeket csal az ember szemébe. Hogy ne kelljen sírnia a vágódeszkán, használja újra a mikrohullámú sütőt. Húzza le a hagyma héját, tegye egy tányérra, és tegye a mikrohullámú sütőbe közepes hőfokon fél percre. Ez az egyszerű eljárás eltávolítja a hagymából a szemirritációt okozó anyagokat.
4) Távolítsa el a baktériumokat a szivacsokról és semlegesítse a kellemetlen szagokat
A WC-ben vélhetően baktériumok és kórokozók vannak jelen. De a konyhában is vannak baktériumok – a szivacsokból, amelyeket az edények mosogatásához és a felületek tisztításához használunk. A Furtwangeni Egyetem kutatói tanulmányt végeztek, és megállapították, hogy a szivacsok 362 baktériumot tartalmaznak – többet, mint amennyit a WC-ben találunk. Az egyik megoldás, ha gyakran cseréljük a szivacsokat. Nem drágák, de idővel felhalmozódnak. A mikrohullámú sütő kiváló megoldás. Tegyen bele egy szivacsot, kapcsolja be a mikrohullámú sütőt két percre. A gyors, egyszerű eljárás sterilizálja a szivacsot, és elpusztítja a benne lévő összes baktériumot. Figyelem – a szivacsnak nedvesnek kell lennie, és nem tartalmazhat fémet.
5) Tökéletesen meg fogja szárítani a zöldfűszereket
Szárítja a zöldfűszereit télire? Akkor ne tegye őket az ablakpárkányra, hanem használja a mikrohullámú sütőt – gyorsabb és hatékonyabb. Fogjon egy lapos tányért, bélelje ki egy papírtörlővel, tegye rá a zöldeket, és fedje le egy másik papírtörlővel. Kapcsolja a mikrohullámú sütőt maximális hőfokra, és szárítsa a zöldeket másfél percig. Ellenőrizze a zöldfűszerek állapotát 20 másodpercenként, hogy elkerülje az égést.
6) Folyósítsa a megkeményedett mézet
A megkeményedett méz természetes folyamat, és biztos vagyok benne, hogy minden háziasszony tapasztalta már. Különösen kiábrándító, amikor rájössz, hogy a méz megkeményedett. Ne essünk kétségbe! Tegye a mézet egy mikrohullámú sütőre alkalmas edénybe, tegye be a mikrohullámú sütőbe, és kapcsolja be 30-60 percre. Meglátja, hogy a méz ismét folyékony lesz.
7) A tészta gyorsabban fog kelni
Ha a tészta nem kel meg megfelelően, a pékáru nem lesz finom. Márpedig ahhoz, hogy a tészta jól megkeljen, hő és sok idő kell. A folyamat felgyorsítása és a sütemények vagy muffinok gyorsabb formázása érdekében a tésztát tegye a mikrohullámú sütőbe. Kapcsolja a mikrohullámú sütőt közepes hőfokra, és várjon három percet. Tegyen egy pohár vizet a tányér mellé. Amikor kiveszi a tésztát a mikrohullámú sütőből, várjon 10 percet, amíg kihűl, és utána kezdheti a munkát.
8) A zöldségeket „megfőzzük”
A sárgarépa, a cékla és a burgonya főzése átlagosan 30 perc és másfél óra között van. Nem mindig szeretne ennyit várni, néha gyorsan szeretne salátát készíteni. Egyszerűen szurkálja meg a zöldségeket több helyen villával, tegye őket egy hőálló edénybe, és tegye be a mikrohullámú sütőbe maximális hőfokra. Az idő a terméktől függ: burgonya esetében 10 perc, sárgarépa esetében 20 perc, cékla esetében 30 perc. Ne feledje, hogy a méret is fontos – minél nagyobb a zöldség, annál tovább tart a főzés.
9) Habot készíthet a cappuccinóhoz
Szeretne otthon is finom cappuccinót inni, pont úgy, mint a kedvenc kávézójában? Az íz és a kinézet titka a tej, amit a mikrohullámú sütőben fel tud habosítani. Adjon egy kevés tejet egy befőttesüvegbe, és habverővel keverje körülbelül egy percig. Ezután tegye az üveg tejet fél percre a mikrohullámú sütőbe, és máris tökéletes habot kap a kávéjához. Öntsd egy kávéscsészébe, és élvezze.