Háztartás, Tippek

Mikor sózzuk a burgonyát főzés közben: egy végzetes hiba tönkreteheti az ételt

Mennyi ideig főzzük a burgonyát forrásban lévő vízben – fedjük-e le az edényt fedővel, amikor burgonyát főzünk.

A főtt burgonya sok otthonban az egyik leggyakoribb étel az asztalon. Ez az egyszerű, mégis energiát adó termék nemcsak a jóllakottság érzetét kelti, hanem jótékony tulajdonságairól ismert.

A burgonya főzésének többféle módja létezik. Sokakban felmerül a kérdés, hogy mikor kell megfelelően sózni a burgonyát főzés közben.

Mikor kell sózni a burgonyát

A konyhai szakértők szerint a burgonya főzésekor jobb, ha a főzési folyamat végén sózzuk meg. Ezt körülbelül öt-tíz perccel a folyamat vége előtt kell megtenni.

Ne felejtsük el azonban, hogy ez az idő a recepttől függően változhat. Egy fontos pontosítás – ha a burgonyát héjában főzünk, a sót a víz felforrása után adjuk hozzá.

Mikor kell sót adni a burgonya főzésekor

A tapasztalt szakácsok tudják, hogy a hámozott burgonyával együtt nem érdemes sót adni a hideg vízhez. Ebben az esetben a só egyszerűen nem fog feloldódni a vízben.

Emellett fennáll a veszélye annak, hogy a burgonya főzés közben rosszul fő meg. Ezért van egy ki nem mondott szabály, hogy a burgonyát 5-7 perccel a víz felforrása után kell megsózni.

Hogyan kell a burgonyát megfelelően főzni

Abban az esetben, ha a receptje főtt burgonyát kíván, van egy egyszerű módja annak, hogy ezt minimális erőfeszítéssel elérje. Ehhez ajánlott 1 liter vízhez 1 evőkanál ecetet adni.

Tegye a burgonyával teli edényt a tűzhelyre közepes lángon, és amikor a víz felforr, kapcsolja le. Az egész hámozott burgonya 20-25 percig, a darabokra vágott burgonya 15-20 percig fő.

Mennyi ideig kell főzni a burgonyát forrásban lévő vízben

Sokan főzik a burgonyát, saját módszerük szerint, vagy egyszerűen fogalmazva „szemre”. A szakértők szerint azonban van egy bizonyos idő, amit a burgonyának a forrásban lévő vízben töltenie, hogy megfőjön.

Szinte biztos, hogy körülbelül 30-35 perccel azután, hogy a víz felforrt a fazékban, a burgonya készen lesz. Nem szabad elfelejteni, hogy a fiatal burgonya gyorsabban fő. Ezért már 20-25 perccel a víz felforrása után készen lehet.