Háztartás, Tippek

Mit kell tennie, hogy a pincét szárazon tartsa: a penész és a nedvesség örökre eltűnik

Milyen legyen a pincében a hőmérséklet télen, hogy a tartósított élelmiszerek hosszabb ideig eltarthatók legyenek.

Mikor kell télire lezárni a pincét a zöldségek és konzervek tartósításához – tapasztalt háziasszonyok és szakértők osztottak meg hasznos tippeket.

A szakemberek megjegyzik, hogy mielőtt télire berendezné a pincét, mindenképpen teremtse meg a normális körülményeket a termés megőrzéséhez. Ha egy esős vagy havas tél során vizesedést vagy erős nedvességet észlelt, akkor ezt a problémát mindenképpen meg kell szüntetnie.

Mit kell tennie a pince szárazon tartásához

Ahhoz, hogy a pince száraz és tiszta legyen, érdemes minden dolgot kivenni belőle: az állványoktól az üvegekig. Mindezt alaposan le kell mosni és a napon megszárítani. Az összes falat és fugát is ellenőrizni kell. Ha szükséges, tisztítsuk ki és tömítsük le a repedéseket és réseket, a falakat is tisztítsuk meg a penésztől.

A szakemberek azt tanácsolják, hogy a penésszel borított pincefalakat mésszel fehérítsük ki. Vegye figyelembe, ha a rossz szellőzés vagy a nagy zöldségkészletek miatt fokozott páratartalom jelentkezik, akkor érdemes ventilátorokat felszerelni.

A legfontosabb feladat a pince kiszárítása. Ez elég nehéz lehet, mert ha a nedvesség minden falba nagy mélységig beszivárgott, akkor a pince kiszárításához hosszú időre van szükség. Ennek legjobb módja a falak, a mennyezet és a pince egyéb felületeinek meszelése. Ez nemcsak a helyiség minőségi fertőtlenítését segíti elő, hanem a levegő páratartalmát is normalizálja.

Mi halmozódik fel a pincében

A pince okozhatja a legnagyobb veszélyt az emberi egészségre, mert felhalmozódnak benne az egészségre káros gázok.

Szintén jellemző pinceprobléma a megnövekedett páratartalom, a különféle gombák. Nagyon gyakran rágcsálók – egerek vagy patkányok – szaporodhatnak el egy ilyen helyiségben. Ezek komoly károkat okozhatnak az ott tárolt termékekben.

Milyen hőmérsékletnek kell lennie a pincében a zöldségek tárolásához

A szakértők elmondták, hogy a pincében nem képződhet sok páralecsapódás és penész. Ha azonban ilyen problémát észlel, érdemes valamit változtatni magán a pince kialakításán. A normál páratartalomnak a pincében 85-90% között kell lennie. A hőmérséklet nem lehet több 2-5 Celsius-foknál.