A legegyszerűbb módja a leves megmentésének az, ha hozzáadsz egy kis vizet
Ez azonban felhígíthatja a kívánt levesállagot.
Egy másik módszer, ha a leves egy részét leöntöd, és pótolod sótlan alaplével vagy vízzel.
Egy másik varázslatos megoldás a tojásfehérje
Add hozzá a leveshez, keverd el, majd egy lyukas kanállal vedd ki.
A tojásfehérje felszív valamennyi sót.
Elsózott levesbe rizst is tehetsz, mert jól felszívja a sót
Tekerj egy kis rizst gézbe, és tedd bele 15 percre a levesbe.
Ezután a gézt a rizzsel együtt kiveheted.
Ez nemcsak javít az ízen, de köretként is szolgálhat.
Hogyan mentsd meg az elsózott köreteket?
A sófelesleg a hajdinából, rizsből, bulgurból és más köretekből is eltávolítható.
Ehhez főzz külön egy adag sótlan köretet, és keverd össze az elsózott résszel.
Így persze nagyobb adag lesz a kelleténél.
Egy másik lehetőség, hogy sótlan sült zöldségeket, gombát vagy húst adsz hozzá.
A sárgarépa és a burgonya is jól felszívja a sót.
Tippek elsózott hús és zöldség mentésére
A sav vagy cukor segíthet ellensúlyozni a túl sós húst vagy zöldségeket.
Ha a recept megengedi, citromlevet, paradicsompürét, paradicsomot, cukrot vagy mézet is adhatsz az elsózott ételhez.
Egy másik mentési lehetőség, ha készítesz egy új, sótlan adagot, és összekevered a sós résszel.
A tej és tejtermékek jók a túl sós ízek kiegyensúlyozására.
Az ételt például tejföllel vagy tejszínnel párolhatod, ha illik a fogáshoz.
A petrezselyem, spenót és más zöldfűszerek is jól felszívják a sót.
A túl sok sót felszívhatod úgy is, hogy krumplit szeletekre vágsz, és hozzáadod az ételhez, majd kiveszed.