Háztartás, Tippek

Mit tegyél, ha az ételt elsóztad?

A legegyszerűbb módja a leves megmentésének az, ha hozzáadsz egy kis vizet

Ez azonban felhígíthatja a kívánt levesállagot.
Egy másik módszer, ha a leves egy részét leöntöd, és pótolod sótlan alaplével vagy vízzel.

Egy másik varázslatos megoldás a tojásfehérje

Add hozzá a leveshez, keverd el, majd egy lyukas kanállal vedd ki.
A tojásfehérje felszív valamennyi sót.

Elsózott levesbe rizst is tehetsz, mert jól felszívja a sót

Tekerj egy kis rizst gézbe, és tedd bele 15 percre a levesbe.
Ezután a gézt a rizzsel együtt kiveheted.
Ez nemcsak javít az ízen, de köretként is szolgálhat.

Hogyan mentsd meg az elsózott köreteket?

A sófelesleg a hajdinából, rizsből, bulgurból és más köretekből is eltávolítható.
Ehhez főzz külön egy adag sótlan köretet, és keverd össze az elsózott résszel.
Így persze nagyobb adag lesz a kelleténél.

Egy másik lehetőség, hogy sótlan sült zöldségeket, gombát vagy húst adsz hozzá.
A sárgarépa és a burgonya is jól felszívja a sót.

Tippek elsózott hús és zöldség mentésére

A sav vagy cukor segíthet ellensúlyozni a túl sós húst vagy zöldségeket.

Ha a recept megengedi, citromlevet, paradicsompürét, paradicsomot, cukrot vagy mézet is adhatsz az elsózott ételhez.


Egy másik mentési lehetőség, ha készítesz egy új, sótlan adagot, és összekevered a sós résszel.

A tej és tejtermékek jók a túl sós ízek kiegyensúlyozására.
Az ételt például tejföllel vagy tejszínnel párolhatod, ha illik a fogáshoz.

A petrezselyem, spenót és más zöldfűszerek is jól felszívják a sót.
A túl sok sót felszívhatod úgy is, hogy krumplit szeletekre vágsz, és hozzáadod az ételhez, majd kiveszed.