A háziasszonyok nem sietnek mutogatni öntöttvas serpenyőiket, még akkor sem, ha tapadásmentes edények vannak a konyhában.
Egy öntöttvas serpenyő örökkévalónak mondható. Ez a legtartósabb anyag, amely gyakorlatilag semmitől sem riad vissza. Azonban előfordul, hogy az ételek odaragadnak.
Nézzük meg, mit tegyünk ilyen esetekben, és hogyan lehet egy egyszerű öntöttvas serpenyőt tapadásmentes serpenyővé alakítani.
Hogyan kell csinálni
1) Öblítsük ki a serpenyőt, tisztítsuk meg az étel- és zsírmaradványoktól, valamint a koromtól és a rozsdától.
2) Az öblítés után melegítsd fel tűz fölött, hogy a maradék nedvesség elpárologjon. Ez történhet a tűzhelyen vagy 120 fokra előmelegített sütőben.
3) Vegyünk egy kis növényi olajat, nedvesítsünk meg vele egy szivacsot vagy ruhát, és vékony rétegben kenjük be vele a serpenyőt – alját és oldalát.
4) Tegyük a tűzre, és 10-15 percig melegítsük, majd hagyjuk természetesen kihűlni.
5) A maradék olajat egy papírszalvétával fel kell itatni.
Vegye azonban figyelembe, hogy a serpenyő háztartási vegyszerekkel történő mosása után az egész folyamatot újra meg kell ismételni.