„Na, megint nem tudod meghámozni a tojásokat?” – kérdezte tőlem, és aztán elárulta, mit kell tennem. Kiderült, hogy ezt eddig rosszul csináltam! Most viszont a tojásaim mindig tökéletesek, nem repednek meg, és könnyedén le lehet húzni a héjukat.
Korábban bármit próbáltam, semmi sem működött. Mindig szenvedtem, próbáltam mindenféle módszert, de végül a fehérje egy része a héjon maradt! Aztán csak kínlódtam: „Mit csináljak? Hogyan lehet könnyen pucolni a tojást főzés után?”
Persze, nem minden helyzetben fontos ez. Ha csak simán megeszed a főtt tojást, nem baj, ha a héj egy része rajta marad. De amikor mondjuk salátába kell, vagy töltött tojást készítesz, akkor nem árt, ha hibátlanul sikerül. Én sok módszert kipróbáltam – sót tettem a vízbe, még a szódabikarbónás trükköt is teszteltem, de egyik sem vált be!
Aztán kiderült, hogy a megoldás egyszerű! Köszönet a szomszédomnak a trükkért, most már mindig így csinálom. Elmondta, pontosan hogyan és mennyi ideig kell főzni a tojást, hogy tökéletes legyen.
Először is, forró vízbe kell rakni a tojásokat, és azonnal elindítani az időzítőt. Ha hideg vízzel kezded, sosem lesz tökéletes! A lágytojást például 5 percig kell főzni. Ha egy kicsit keményebbre szeretnéd, akkor 6 percig. Ha meg keménytojás kell salátákhoz vagy töltelékhez, 9 perc lesz az ideális. Kipróbáltam, és mindig működik!
Ami pedig a hámozást illeti: ha azt akarod, hogy könnyen lejöjjön a héj, pár egyszerű szabályt kell követni. Először is, vedd ki a tojásokat a hűtőből, és hagyd őket szobahőmérsékletre melegedni. A szomszédom szerint ők sosem tartják a tojást hűtőben, csak egy vödörben a polcon, de én mindig a hűtőben tárolom őket.
Miután szobahőmérsékletűek lettek, érdemes megmosni őket, mert nem lehet tudni, hol tárolták őket, mielőtt a boltba kerültek. Ki tudja, lehet, hogy toll vagy csirkeürülék maradt rajtuk, ami jobb, ha nem kerül az ételbe.
És most jön a lényeg! Miután felforrt a víz, rakd bele a tojásokat, főzd meg az előírt ideig, majd azonnal tedd őket hideg vízbe. De itt jön a trükk! Jégkockákat is kell tenni a vízbe. Igen, jégkockákat! Ez az a lépés, amit sokan kihagynak. Ha nincs benne jég, akkor a víz gyorsan felmelegszik, és a tojások nem hámozhatók le olyan könnyen.
Amint jégkockákkal lehűtötted a tojásokat, még egy dolgot kell tenni. Óvatosan koppints minden tojás tompa és csúcsos végére is, hogy kis repedések keletkezzenek. Ezeken a repedéseken keresztül a jeges víz bejut a héj alá, és utána a tojásokat könnyedén megpucolhatod.
És kész is! Semmi bonyolult, de most már mindig így csinálom, és nincs több stressz a tojásokkal!