Egészség, Kert, Tippek

Ne dobd ki a hagymahéjat – így használhatod fel újra

A hagyma aprítása nem a legkellemesebb feladat. Már az elején csípi a szemet, a hámozás pedig nehézkes. Nem csoda, hogy olyan gyorsan a kukában végzik! Pedig ennek a reflexnek már nem szabadna automatikusnak lennie. Sokan nem is tudják, de a hámozás tele van egészségügyi előnyökkel: erősíti az immunrendszert és csökkenti a gyulladást. Még a kertben is hasznosak! Íme néhány tipp, hogyan hozhatod ki belőlük a legtöbbet, és hogyan csökkentheted a hulladék mennyiségét.

Alulbecsült táplálkozási kincsek

Lehet, hogy a hagyma uralkodik a konyhánkban, de a héja gyakran a kukában végzi. Micsoda hiba! Miért pazarolnánk el ezeket a finom, barnás színű héjakat, amikor kalciumban, magnéziumban, káliumban és szelénben gazdagok ? Az egészségünk szempontjából nélkülözhetetlen ásványi anyagok mellett kvercetint, egy erős antioxidánst is tartalmaznak. A kvercetin, amely gyakran megtalálható az étrend-kiegészítőkben, állítólag serkenti az immunrendszert és megelőzi a szív- és érrendszeri betegségeket. Ki gondolta volna, hogy ilyen koncentrált előnyök rejlenek ezekben a jelentéktelen héjakban?

Nem lenne kár drága termékekhez folyamodni, amikor már van egy megbízható és jótékony hatású megoldás a konyhában? Különösen azért, mert a hagymahéjban található „kvercetin” segít leküzdeni a gyulladást, serkenti a vérkeringést és aktiválja a szervezet természetes védekezőképességét. Így nyugodtan nézhet szembe a téllel!

Házi készítésű főzet többszörös erénnyel

Ahelyett, hogy kidobnád a hagymahéjakat, miért ne készítenél belőlük egy egészséges, könnyen elkészíthető italt?

Csak kövesd ezt az egyszerű receptet:

Gyűjts össze egy maréknyi hagymahéjat (lehetőleg bio).
Forralj fel egy liter vizet. Ezután merítsd bele a hámozott hagymát a forrásban lévő vízbe.
Hagyd 20 percig ázni, mielőtt leszűrnéd.

Az eredmény egy enyhén borostyánszínű főzet lesz, amelynek íze a gyógyteákéhoz hasonló, fás jegyekkel. Kicsit túl intenzív az ízlésednek? Adj hozzá egy teáskanál mézet, hogy megédesítsd ezt a forró italt. Ha ezt a főzetet az esti rutin részévé teszed, hamarosan érezni fogod az egészségedre gyakorolt hatását. Természetes pajzsként fog működni mindenféle fertőzés és szezonális vírus ellen.

Hulladékellenes… és környezetbarát!

Azok számára, akik szeretnek újrahasznosítani, a hagymahéj újrafelhasználása szintén hulladékellenes reflex. Ráadásul nem csak teafőzésre használhatod őket. Nem utolsósorban a komposztod dúsítására. Mi több, parazitaellenes tulajdonságokkal is rendelkeznek, hogy távol tartsák a kártevőket a zöldségföldedtől. Hogyan tudod őket hatékonyan elriasztani? Nem kell mást tenned, mint néhány héjdarabot hozzáadni a növények öntözéséhez használt vízhez. És kész is!

Tehát ahelyett, hogy grimaszolnál, amikor a következő hagymádat meghámozod, tartsd meg a héját, és használd fel.