A kenyér lefagyasztásával nagyon sokáig eltarthatod, de hogyan olvaszthatod ki úgy, hogy ne puhuljon meg? Itt a trükk.
A kenyér egyszerű alapanyagokból készül. Sokoldalúsága tökéletes szövetségesévé teszi az ételeidnek, az íze pedig fantasztikus. Viszont a frissen tartása gyakran kihívás. A fagyasztás praktikus, de a kiolvasztás sokszor macerás. Szerencsére van néhány trükk, amivel rekordidő alatt visszahozhatod a friss kenyér ízét.
Hogyan olvaszthatod ki a kenyeret 30 másodperc alatt?
Ha sietsz, a mikrohullámú sütő remek segítség. Főleg, ha fagyott kenyeret akarsz gyorsan feléleszteni. Ilyenkor könnyen megeshet, hogy a kenyér gumiszerű vagy száraz lesz. De van egy egyszerű technika, ami megmenthet ettől a csalódástól.
A titok egy sima pohár víz használatában rejlik. Először is, győződj meg róla, hogy a kenyérszeleteket különválasztod, mielőtt a fagyasztóba teszed őket. Ezután tegyél egy szeletet egy mikrohullámú sütőbe tehető tányérra, és helyezz mellé vagy ugyanarra a tányérra egy pohár vizet.
A víz nedvessége megakadályozza, hogy a kenyér kiszáradjon. A mikrohullámú sütőben közepes teljesítményen 20-30 másodperc pont elég lesz. Az eredmény? Puha, levegős kenyér, mintha most vetted volna ki a sütőből!
A klasszikus módszer több időt vesz igénybe
Többféleképpen is felélesztheted a kenyeret. Az előbb bemutatott módszer a leggyorsabb mind közül. Valójában a hagyományos kiolvasztási technika tovább tart. Ennek a lényege, hogy egyszerűen szobahőmérsékleten hagyod kiolvadni a kenyeret.
A szeletek vastagságától függően egy-két órát kell várnod, hogy a kenyér újra puha és omlós legyen. Ha aranyszínű, ropogós kérget szeretnél, a sütő lesz a legjobb barátod. Állítsd a sütőt 160 °C-ra, és tedd a fagyasztott kenyeret közvetlenül a sütőbe.
A kenyér méretétől függően 5-10 perc sütés után visszanyeri frissességét és régi ízét. Ez a módszer minden kenyérhez tökéletes, függetlenül annak formájától vagy méretétől. Más szóval, nyugodtan használhatod bagetteknél vagy nagyobb kenyereknél is.
Egy másik gyors tipp: a kenyérpirító használata
Ha gyors megoldásra van szükséged, a kenyérpirító tökéletes az egyes szeletekhez. Csak dobd be a fagyasztott kenyeret közvetlenül a résekbe. Állítsd be a sütési fokozatot, és várj pár percet. Az eredmény meleg, aranyszínű és ropogós kenyér lesz.
Tökéletes egy gyors reggelihez vagy uzsonnához! Végül is fontos kiemelni, hogy mindegyik módszernek megvannak a maga előnyei, és alkalmazkodnak a különböző kenyérfajtákhoz és helyzetekhez. Ha a gyorsaság a cél, a mikrohullámú poharas technika verhetetlen.
Ha viszont van időd, próbáld ki a szobahőmérsékleten történő lassú felolvasztást. Ez a klasszikus módszer. Ha pedig a ropogós kérget kedveled, akkor a sütő a nyerő választás. Végül a kenyérpirító gyorsaságot és ropogós textúrát kínál minden egyes szelethez.