Manapság igazi kihívás lett kiválasztani, milyen edényeket használjunk a konyhában, hiszen rengeteg szempontot kell figyelembe venni. Régen őseinknek nem volt ilyen gondjuk, mert minden edény öntöttvasból készült, és nem csupán évekre, hanem évtizedekre szólt.
Edények: miért érdemes homokkal megtölteni őket
Ha van otthon egy öntöttvas serpenyőd, aminek egyetlen hibája, hogy kormos, ne dobd ki! Ebben a cikkben megtudhatod, hogyan tisztíthatod meg homokkal, ha a szokásos módszerek már nem működnek.
Ehhez a módszerhez nyisd ki az ablakot, hogy biztosítsd a jó szellőzést, mert a szag nem lesz kellemes. Győződj meg róla, hogy a korom biztonságosan eltávolítható. Az edényt előtte nem kell elmosni, és semmit nem kell alátenni. Valójában a homokkal való tisztítás nem igényel sok erőfeszítést.
Önts elegendő homokot az edénybe, hogy az elérje a peremét, majd tedd a tűzre. Hagyd alacsony lángon 3 órán át, időnként egy villával vagy kanállal megkeverve a homokot.
Ezután zárd el a tüzet, távolítsd el a homokot, és egy drótkefével dörzsöld le a maradékot. Ha az edény nem tisztult meg teljesen, néhány óra elteltével ismételd meg a folyamatot. Miután az edény kihűlt, alaposan mosd el és kend be főzőolajjal.
És kész! Ilyen egyszerű megtisztítani az öntöttvas edényt a szennyeződésektől homok segítségével. Ne siess kidobni egy kormos öntöttvas edényt, hiszen ezek sok éven át szolgálhatnak.
Öntöttvas edény: elpusztíthatatlan és tökéletes minden fogáshoz
Az öntöttvas edényeket háttérbe szorították, mert azt hitték, hogy más anyagok tartósabbak. Pedig a vas tökéletes alapanyag volt.
Ma a piacon kapható öntöttvas edények nagyon hasonlítanak azokra, amelyeket először a 19. század végén gyártottak. Ezek elpusztíthatatlan darabok, amelyeket még mindig árulnak a konyhai antikvitások boltjaiban.
Ha megfelelően karbantartod, az öntöttvas serpenyő az évek során egyre jobb lesz. Olyan konyhai eszközzé válhat, amiben szinte bármit elkészíthetsz.