Háztartás, Tippek

Röhejesen egyszerű módja a sütő tisztításának – Ennél már könnyebb nem is lehetne!

A sütő rendszeres használata során a falain szennyeződés, zsír és korom rakódik le. Ha ezeket nem távolítod el időben, a sütőben égés szaga jelenhet meg, ami tönkreteheti az új fogást. Ahhoz, hogy a sütő használata biztonságos legyen, mindig tisztán kell tartani. Eláruljuk, hogyan csináld helyesen!

Hogyan ápold a különböző típusú sütőket

A modern háztartási készülékek szerkezetükben és funkcióikban különböznek egymástól. Néhány modell szinte egyáltalán nem igényel karbantartást:

Öntisztító sütők

Ezek pirotikus öntisztítást végeznek, azaz az ételmaradékokat és kormot meghatározott körülmények között (500 °C hőmérsékleten) hamuvá égetik. Az ajtó nem melegszik fel ennyire, és megőrzi szokásos (kb. 55 °C) hőmérsékletét. Automatikusan záródik, így senki nem égeti meg magát. Amikor a készülék lehűlt, csak egy nedves szivaccsal kell kitörölni. Az öntisztítás idejére a tepsiket nem kell eltávolítani.

Katalitikus (állandó öntisztítású) sütők

A sütő speciális bevonata ellenáll a szennyeződésnek, a kosz kémiai reakciók hatására bomlik le. Az oxidáló anyagok hatnak a zsíros vegyületekre, és szerves komponensekre bontják azokat. Az ajtót viszont kézzel kell megtisztítani, mert a katalitikus bevonatot főként a sütő falaira és néha az aljára alkalmazzák.

Hidrolitikus tisztítású (nem öntisztító) sütők

Ez a változat a leggyakrabban előforduló a konyhákban, mert kevesebb energiát fogyaszt, és olcsóbb.

Hogyan tisztítsd meg a sütőt háztartási vegyszerekkel

Először melegítsd elő a sütőt 15-20 percig 50 °C-on. Távolítsd el a rácsokat, hogy ne legyenek útban. Húzz fel védőkesztyűt, és nyiss ablakot, mert a vegyszerek erős szagúak.

Ne kezeld a ventilátort és a fűtőelemeket tisztítószerrel, mert ezek tönkremehetnek. Az ajtó gumitömítéseit is kerüld el. A szennyezett területeket permetezd be a megfelelő vegyszerrel, és várj egy kicsit, amíg az hatni kezd. A gélek általában fél óra múlva kezdenek hatékonyan dolgozni.

Ezután töröld át a sütőt egy ronggyal, és hagyd szellőzni, amíg a vegyszerek szaga teljesen el nem tűnik. A következő néhány órában ne használd a készüléket.

Házi praktikák a sütő tisztítására

Vannak házi, vegyszer mentes módszerek, amelyekkel hatékonyan tisztíthatod meg a sütő sima oldalfelületeit. Az alábbi eszközöket használhatod otthon:

Ecet és szódabikarbóna

Először távolítsd el a korom maradványait egy dörzsis szivaccsal. Készíts keveréket ecetből és szódabikarbónából 1:2 arányban. A pasztával tisztítsd meg a sütő falait egy durvább szivaccsal. Ha a zsíros szennyeződések az üvegajtót is elérték, szórj rá szódát, és hagyd állni 40 percig. Ez segít eltávolítani az olajos réteget. Az oldalfalakat is kezelheted szódával, majd ecettel töröld át őket.

Víz és ammónia

Melegítsd fel a sütőt 70 °C-ra, majd kapcsold ki. Készíts elő két edényt: az egyikbe forró vizet, a másikba ammóniát tegyél. Helyezd a forró vizet az alsó, az ammóniát pedig a felső polcra, majd hagyd őket a sütőben egy éjszakára. Reggel vedd ki az edényeket, adj egy kevés mosogatószert az ammóniához, és töröld át vele a sütő minden felületét.

Citromlé

Egy vízzel teli edénybe tegyél citromszeleteket, és adj hozzá egy kevés mosogatószert. Helyezd a sütőbe, és kapcsold be 100 °C-ra. A gőz segít eltávolítani a kormot és más szennyeződéseket, amelyeket utána könnyen letörölhetsz egy szivaccsal.

Mosószappan

Hasznos, ha a felületeken barna lerakódások találhatók. A szappant keverd össze szódával és ecettel, majd vidd fel az oldalfalakra, az ajtóra és az aljra. A szer néhány óra alatt hat. Ezzel a módszerrel a tepsiket, rácsokat és fogantyúkat is tisztává varázsolhatod.

Gőz

Ezt a módszert zománcozott sütőknél alkalmazhatod. Helyezz be egy vízzel és tisztítószerrel teli edényt, majd melegítsd elő a sütőt. Fél óra múlva a szennyeződések leülepednek, és könnyen eltávolíthatók.

Szórd be vele a szennyezett területeket, és kapcsold be a készüléket. Amikor a só szemcséi barnává válnak, távolítsd el őket, és mosd le a felületet szappanos vízzel.