A kulcs ahhoz, hogy a fokhagyma télen is megőrizze ízét és tulajdonságait, a megfelelő tárolás ismerete. Bár ez egyszerű dolognak tűnhet, a fokhagyma hamar visszataszító, dohos szagot és keserű ízt kaphat. Ráadásul sokan egy hiba miatt megfosztják ezt a zöldséget értékes tulajdonságaitól.
Tárolható-e a fokhagyma a hűtőben?
Sokan úgy gondolják, hogy a fokhagyma hűtőben való tárolása jó ötlet. Sajnos ez a hiedelem téves. A hűtőszekrényben ugyanis magas szinten tartja a nedvességet, ami miatt a fokhagyma megpuhul, íze és aromája pedig szenved. Ráadásul a nedvesség következménye az is, hogy ennek a zöldségnek a romlási folyamata felgyorsul.
Hogyan kell tehát a fokhagymát tárolni?
A fokhagymát száraz, szobahőmérsékletű helyen, fénytől és nedvességtől védve érdemes tárolni. Konyhaszekrény, kamra vagy pince lenne ideális. Ha viszont fonott fokhagymád van, nyugodtan akaszd a falra vagy a mennyezetre.
Ehhez egyszerűen helyezd az egyes fokhagymagumókat egy szellős kosárba vagy egy lyukacsos zacskóba. Ha a fokhagymának megfelelő körülményeket biztosít, akár hat hónapig is megőrizheti frissességét. Ezt a zöldséget műanyag csomagolásban tárolni szintén nem ajánlott, mivel az megtartja a nedvességet, ami penészesedéshez vezethet.
A fokhagyma tárolásának egyéb módjai
A fokhagyma tárolásának egyik nagyszerű módja a sós páclébe helyezés. Ehhez használhatsz olajat vagy olívaolajat, de az ecet is jó választás lesz. Mielőtt azonban a páclébe mártanánk a fokhagymagerezdjeinket, előbb forró vízben néhány percig főzzük őket.
Utolsó lépésként tegyük őket kiforrázott üvegekbe, és öntsük rájuk az elkészített pácot. A legjobb, ha ezeket az üvegeket hűvös helyen tároljuk, ahová nem jut be a nap. A pácban lévő fokhagyma négy hét múlva fogyasztható.