Reflexből a hűtőszekrény ajtajában tárolunk bizonyos élelmiszereket, gyógyszereket és mindennapi termékeket, azt gondolva, hogy ez megfelelő tartósítást és könnyű hozzáférést biztosít. Tudta azonban, hogy ez a terület nem biztos, hogy minden termék számára megfelelő?
Itt megtudhatja, mely élelmiszerek és termékek esetében érdemes elkerülni a hűtő ajtajában tárolást, hogy az élelmiszerek eltarthatósági idejét maximalizálja, miközben megőrzi azok ízét és állagát.
Tojás
A tojások porózus héjuk miatt érzékenyek a hőmérséklet-ingadozásokra. Ez a tojás belsejében kondenzációhoz vezethet, ami elősegíti a baktériumok elszaporodását. A tojások emellett képesek a környezetükből szagokat felvenni, ami befolyásolhatja az ízüket és a minőségüket. E kockázatok minimalizálása érdekében javasoljuk, hogy a tojásokat eredeti csomagolásukban tartsa. A csomagolást a hűtőszekrény hátsó része felé helyezheti, ahol a hőmérséklet állandóbb.
Tejtermékek
A tej és a tejalapú krémek textúrája és íze megváltozhat, ha hőmérséklet-ingadozásnak vannak kitéve. Ennek oka, hogy a tej gazdag tápanyagokban, amelyeket a baktériumok kedvelnek, és a kedvező pH-értéket kihasználva elszaporodnak. Ehelyett tárolja a hűtőszekrény középső polcán.
Vaj
A zsírok oxidációja miatt a vaj könnyen megromolhat, és annak ellenére, hogy alacsony víztartalma miatt kevésbé hajlamos a baktériumok elszaporodására, a legjobb, ha a hűtőszekrény polcain tároljuk, lehetőleg vajtartóban vagy légmentesen záródó csomagolásban, hogy ne vegye fel más élelmiszerek szagát.
Törékeny zöldségek és gyümölcsök
A zöld leveles zöldségek és az olyan érzékeny gyümölcsök, mint az eper, gyorsabban veszíthetnek frissességükből az ajtóban. Ezért helyezze őket a kifejezetten a zöldségeknek és gyümölcsöknek szánt fiókokba.