Ki ne főzött volna már túl sok rizst? Ez különösen akkor fordul elő, ha nem mérjük ki pontosan az adagot. Kiderült, hogy a főtt rizs tárolásánál óvatosnak kell lenni, különösen, hogy hol hagyjuk azt.
A rizs helyes tárolása nagyon fontos
Gyakran úgy gondoljuk, hogy a rizs sokáig eltartható, és ez igaz is – de csak nyersen. A főtt rizs esetében más a helyzet.
Ha nem megfelelően tároljuk, ki kell dobnunk, ami sem gazdaságos, sem környezetbarát. Ráadásul a helytelen tárolás súlyos egészségügyi problémákat is okozhat.
Érdemes rizst enni?
A rizs a világ egyik leggyakrabban fogyasztott gabonája, különösen az ázsiai konyha alapanyaga. Mi is gyakran használjuk salátákban, levesekben vagy köretként.
A rizsfehérje minden esszenciális aminosavat tartalmaz, így kiváló növényi fehérjeforrás.
Hogyan tárold a főtt rizst?
Bár a rizsfőzés egyszerű, a tárolása problémákat okozhat, ha nem figyelsz oda.
A főtt rizs szobahőmérsékleten hagyása kedvez a baktériumok szaporodásának, amely ételmérgezést okozhat.
Már két óra elteltével toxikus anyagok képződhetnek a rizsen, amelyek hányást és hasmenést idézhetnek elő.
Ha maradék rizsed van, gyorsan hűtsd le, és légmentesen zárható edényben tedd hűtőbe. Ha azonban néhány órán át a konyhapulton maradt, jobb, ha kidobod.
Mérd ki a szükséges rizsmennyiséget!
Pontosan mérd ki a szükséges adagot, hogy ne maradjon felesleg.
Bár a helytelen tárolás hatásait nem mindenki érzi azonnal, különösen érzékeny emésztésű embereknek, kisgyermekeknek és várandós nőknek érdemes odafigyelniük.