A hús kiolvasztása időigényes folyamat. Gyakran nincs elég időnk, ezért sokan keresnek egyszerű, de veszélyes módszereket a gyors kiolvasztásra, például a csirkénél. Hogyan csináld úgy, hogy ne szaporodjanak el a baktériumok? Van pár trükk, amivel biztosíthatod, hogy a fagyasztott hús gyorsan feldolgozható legyen.
Milyen veszélyekkel jár a csirke helytelen kiolvasztása?
A nyers húst nagyon óvatosan kell kezelni. Ha nem megfelelően csinálod, veszélyes baktériumok és kórokozók szaporodhatnak el benne. Így könnyen elkaphatod a szalmonellát vagy a Campylobacter baktériumot. Más baktériumok is lehetnek a húsban, mint az E. coli és a Yersinia enterocolitica, amik szintén nagyon veszélyesek.
Ezek bármelyikével való fertőzés komoly egészségügyi kockázatot jelenthet. A legtöbb baktérium által okozott tünetek: hasi fájdalom, hányás és hasmenés. Kell ez neked?
Mi a legjobb és legbiztonságosabb módja a csirkehús kiolvasztásának?
A legjobb módszer a csirkehús kiolvasztására, ha a hűtőbe teszed. Ott magasabb a hőmérséklet, mint a fagyasztóban, így a hús lassan, de biztosan felolvad. Tedd a csirkét egy tálba, és helyezd a hűtő legalsó polcára. Ezután csak várnod kell.
Sajnos, ahogy már sejtheted, a hűtőben lévő alacsony hőmérsékleten ez egy elég hosszú folyamat.
Körülbelül 1 kg hús kiolvasztása 12 órát vesz igénybe. Ha nincs ennyi időd, próbáld ki az alábbi gyorsabb technikákat.
Hogyan olvaszthatod ki gyorsan a csirkét?
Ha azt hiszed, hogy elég kivenni a csirkét a fagyasztóból, és kitenni a konyhaasztalra, akkor tévedsz. A hús csak 2 órán át lehet szobahőmérsékleten, utána már szaporodnak a baktériumok. 2 óra viszont nem elég a teljes kiolvadáshoz. Mit tehetsz? Íme, néhány bevált módszer a csirke gyors kiolvasztásához:
Tedd a csirkét egy tál hideg vízbe (a meleg víz tönkreteszi!). Cseréld félóránként a vizet. Ha tudni szeretnéd, mennyi idő alatt olvad ki így a hús, számolj 30 percet 0,5 kg-onként.
Használhatsz mikrohullámú sütőt is (ha van kiolvasztási funkciója). Ne felejtsd el időnként megforgatni a húst, hogy egyenletesen olvadjon fel, és ne maradjon fagyott rész.
Tedd a húst egy alacsony hőmérsékletű (55-75 fokos) sütőbe. Időnként forgasd meg, hogy egyenletesen olvadjon fel.
Miért kell egyáltalán kiolvasztani a csirkét?
Nem mindig kell kiolvasztanod a fagyasztott csirkét. A leveshúst vagy azt, amit egészben főzöl, nyugodtan beteheted a fazékba.
Ha a vásárlás után rögtön tudod, hogy sütni fogod a csirkét, akkor fűszerezd meg, mielőtt beteszed a fagyasztóba. Így nem kell megvárnod, míg felolvad, egyszerűen csak tedd a fagyasztóból egyenesen a sütőbe.