A sütő használatakor nem minden receptet sütünk egyformán. Tudnia kell, hogyan kell elhelyezni a sütőben a rácsot a tökéletes sütéshez.
Hogyan kell elhelyezni a sütőrácsokat attól függően, hogy milyen típusú receptet készít?
A felső rács
A sütőben a felső rács a legjobb, ha olyan ételeket készít, amelyek egyenletes barnulást igényelnek.
Amikor a sütőt előmelegítjük, a sütés során egy alul lévő elem átmenetileg be- és kikapcsol, hogy állandó hőmérsékletet tartson fenn.
Ennek eredményeképpen a legnagyobb hő a legfelsőre kerül. Ez az egyenletes hő ideális az olyan ételek, mint például a grillezett ételek felülről történő barnításához. Ez a rács aranyszínűvé és szuper ropogós textúrájúvá teszi az ételeket.
A középső rács
A középső rácsra az egyenletes sütéshez van szükség. A sütő középső része biztosítja azt a hőt, amely tökéletes sütést biztosít a felül és alul hasonló sütést igénylő ételek elkészítéséhez.
A legtöbb sütemény- és muffinrecept ezt a rácsot igényli. A fokozatosan fejlődő hőnek köszönhetően nem áll fenn a veszélye annak, hogy a sütő felső részéhez képest teljesen elszenesednek az ételek.
Ha egyszerre két rácsot kell használnia, akkor azokat a sütő felső és alsó harmadába szerelje be. A sütés félidejénél forgassa meg a tepsiket, és cserélje vissza őket, hogy biztosítsa az egyenletes sütést. Ez egy nagyon hasznos technika, különösen sütemények sütésénél.
Alsó rács
Végül használja az alsó rácsot a kenyér oldalának barnítására vagy a zöldségek grillezésére.
Néhány ötlet az egyes sütőrácsok használatához
A felső rács tökéletes a lasagne sajt barnításához. Ennek eredményeképpen aranyszínű és ropogós textúrájú réteget kapunk. Ugyanezt teheti a sült burgonyával is, amelyeket egy jó réteg sajt borít.
Ha sült csirkét készít, használja a középső rácsot az egyenletes sütéshez. Jól átsült csirkét fog kapni, zsenge hússal, amely elolvad a szájában.
Az alsó rács ideális a vékony héjú pizzákhoz, így az alja teljesen átsül.