A cékla az egyik legkevésbé megbecsült, de nagyon könnyen hozzáférhető zöldség, ami rengeteg hasznos anyagot és mikroelemet tartalmaz. Talán csak alkalomadtán beszélsz róla, de még a tapasztalt háziasszonyok is emlékeznek pár salátára, amiben céklát használnak. De ez szinte minden, amit tudunk róla.
Az írás első részében a cékla előnyeiről beszélek, a második részben pedig bemutatok egy különleges főzési módszert, amivel a főzési időt 1 óráról 15 percre csökkentheted, és közben megőrizheted a legtöbb hasznos mikroelemet is.
A cékla előnyei
A modern kutatások mellett elmondhatjuk, hogy évszázadok óta használják „a gyakorlatban”.
Őseink gondoltak a cékla sütésére, párolására és savanyítására, sőt céklalevet is készítettek.
A cékla tele van ásványi anyagokkal és vitaminokkal, és különleges, hogy más zöldségekkel ellentétben ellenállóbb a hőkezeléssel szemben, így a hasznos anyagok nagy része a főzés során is megmarad.
100 gramm céklában körülbelül 0,1 gramm zsír, 1,3 gramm fehérje és 8,8 gramm szénhidrát található, ami mindössze 43 kilokalóriát jelent.
A cékla tartalmaz:
– Betain, ami nélkülözhetetlen a szervezet számára;
– Széles spektrumú antioxidánsokat, mint a flavonoidok, bétacianin és folsav;
– Sokféle ásványi anyagot, mint mangán, cink, jód, magnézium, foszfor, kalcium és kálium;
– Magas szénhidráttartalmának köszönhetően gyakorlatilag nem tartalmaz zsírsavakat;
– Fontos aminosavakat, mint hisztidin, valin, arginin, betain és lizin;
– Oldható és oldhatatlan rostokat;
– Szerves savakat, mint oxálsav, borkősav, tejsav, citromsav és almasav;
– A-vitaminokat, B, C, és E vitaminokat.
Különleges főzési módszer
Mint már említettem, a cékla a főzés során a legtöbb hasznos anyagot megőrzi. Én mindig a következő módszert használom.
Ahhoz, hogy gyorsan és jól megfőzd a céklát, válassz kis gyökérzöldségeket. A héját nem kell eltávolítani – így a legjobban megőrzi a levét. A „farkát” se vágd le meg. Csak alaposan mosd meg a gyökérzöldséget.
Először forralj vizet. A forrásban lévő vízbe tedd bele a jól előkészített céklát, majd alacsony hőfokon főzd.
A szag eltüntetésének titka, hogy 2-3 perc főzés után dobj a fazékba egy kis kenyérhéjat. Ez segít eltüntetni azt a jellegzetes szagot, ami a főzés során keletkezik.
Főzd még 15-20 percig, aztán ellenőrizd, hogy elég puha-e. Ha puha, folytathatod a következő lépéssel.
A frissen főtt céklát tedd 2-3 percre hideg vízbe, hogy a héja könnyen leváljon.
Ennyi, a zöldség készen áll, hogy a salátába kerüljön.
Ha a főzés számodra időigényes, a mikrohullámú sütő is jól jöhet. Válassz kis céklát, mosd meg, tedd celofánzacskóba (ne felejtsd el átszurkálni), és állítsd 25 percre a mikrohullámú sütőt. Így kevesebb mint fél óra alatt kész a céklád, ami rengeteg hasznos anyagot tartalmaz, és remekül passzol a salátákhoz.