A krumpli elkészítése annyira megszokott dolog, és a módszerek generációról generációra öröklődnek, hogy kevesen gondolnak arra: talán érdemes kicsit másképp főzni a krumplit? Úgy, hogy több hasznos tápanyag maradjon benne?
Sajnos, a legtöbb ember által megszokott főzési mód sok értékes anyag elvesztéséhez vezethet. Hogyan lehet úgy elkészíteni a krumplit, hogy megőrizze az összes hasznos elemet?
Három hiba a krumpli elkészítésénél, amit el kell kerülni
A krumpli főzésének legfontosabb célja az, hogy megőrizze értékes tápanyagait. Íme három leggyakoribb hiba, amit érdemes elkerülni:
Krumpli hámozása főzés előtt:
A krumpli előzetes hámozása gyakori hiba. A legfontosabb tápanyagok közvetlenül a héj alatt találhatók. Jobb héjában főzni, és csak utána lehúzni a puha héjat.
Víz:
A krumplit nem szabad hideg vízbe tenni. Ez a C-vitamin elvesztéséhez vezethet. Mindig forrásban lévő vízbe tedd a krumplit.
Só:
A főzés elején sózni a krumplit hiba. Ez kioldja a gumókban lévő értékes káliumot. Közvetlenül tálalás előtt sózva megmarad az íze és a tápértéke is.