Első pillantásra úgy tűnhet, hogy burgonyát főzni nagyon egyszerű: vízzel felöntöd és főzöd 20 percig. Azonban van néhány apró részlet, ami változtathat az ízén. Most eláruljuk, hogyan kell főzni a burgonyát, hogy ne kelljen szégyenkezned a vendégeid előtt.
Hogyan főzd megfelelően a burgonyát?
Először is, a burgonyát nemcsak megmosni és meghámozni kell, hanem beáztatni is. Ehhez vágd félbe vagy több darabba, és áztasd hideg vízben 20 percig, hogy eltávolítsd a felesleges keményítőt.
A burgonyát forró vízbe kell tenni. Ha hideg vízbe teszed, több tápanyag veszik el.
A főzés vége felé adj hozzá sót. Ha túl korán sózod meg, a burgonya kemény lesz, és elveszíti a finom textúráját, emellett a főzési idő is meghosszabbodik. Általánosan a sómennyiséget így számolhatod: 1 teáskanál só 1 kg burgonyához és 1 liter vízhez.
Amikor a burgonyát a vízbe teszed, ügyelj arra, hogy a víz épphogy ellepje. Ne legyen túl sok víz a fazékban.
Főzés után öntsd le a vizet, és tedd vissza a fazekat fedő nélkül a tűzhelyre. Így a burgonyák jól kiszáradnak, és elpárolog a felesleges nedvesség.
A friss burgonyát legfeljebb 15 percig kell főzni közepes lángon. Ha túl magas hőfokon főzöd, a burgonya külseje megreped, míg belül puha marad.
Az öregebb burgonyát legjobb héjában főzni, mivel közvetlenül a héj alatt található a legtöbb értékes anyag, amely egyébként csak kárba veszne.
Talán érdekel a lengyel pap burgonyafőzési módszere is
Ő 250 ml vizet tejre cserél, és hagymát, valamint vajat is tesz a fazékba.
Ezzel a módszerrel a vaj és a tej zsírtartalma átjárja a burgonyát, amitől rendkívül selymes és aromás lesz.
Te is ismersz más trükköket a burgonyával kapcsolatban? Úgy tűnik, mindenki tud burgonyát főzni, mégis, egy ilyen egyszerű témában is lehet valami újat tanulni.