Háztartás, Tippek

Talán érdekel a lengyel pap burgonyafőzési módszere -Tudd meg, hogyan lehet a főtt burgonya még finomabb!

Első pillantásra úgy tűnhet, hogy burgonyát főzni nagyon egyszerű: vízzel felöntöd és főzöd 20 percig. Azonban van néhány apró részlet, ami változtathat az ízén. Most eláruljuk, hogyan kell főzni a burgonyát, hogy ne kelljen szégyenkezned a vendégeid előtt.

Hogyan főzd megfelelően a burgonyát?

Először is, a burgonyát nemcsak megmosni és meghámozni kell, hanem beáztatni is. Ehhez vágd félbe vagy több darabba, és áztasd hideg vízben 20 percig, hogy eltávolítsd a felesleges keményítőt.

A burgonyát forró vízbe kell tenni. Ha hideg vízbe teszed, több tápanyag veszik el.

A főzés vége felé adj hozzá sót. Ha túl korán sózod meg, a burgonya kemény lesz, és elveszíti a finom textúráját, emellett a főzési idő is meghosszabbodik. Általánosan a sómennyiséget így számolhatod: 1 teáskanál só 1 kg burgonyához és 1 liter vízhez.

Amikor a burgonyát a vízbe teszed, ügyelj arra, hogy a víz épphogy ellepje. Ne legyen túl sok víz a fazékban.

Főzés után öntsd le a vizet, és tedd vissza a fazekat fedő nélkül a tűzhelyre. Így a burgonyák jól kiszáradnak, és elpárolog a felesleges nedvesség.

A friss burgonyát legfeljebb 15 percig kell főzni közepes lángon. Ha túl magas hőfokon főzöd, a burgonya külseje megreped, míg belül puha marad.

Az öregebb burgonyát legjobb héjában főzni, mivel közvetlenül a héj alatt található a legtöbb értékes anyag, amely egyébként csak kárba veszne.

Talán érdekel a lengyel pap burgonyafőzési módszere is

Ő 250 ml vizet tejre cserél, és hagymát, valamint vajat is tesz a fazékba.

Ezzel a módszerrel a vaj és a tej zsírtartalma átjárja a burgonyát, amitől rendkívül selymes és aromás lesz.

Te is ismersz más trükköket a burgonyával kapcsolatban? Úgy tűnik, mindenki tud burgonyát főzni, mégis, egy ilyen egyszerű témában is lehet valami újat tanulni.