Kim Lindsay ausztrál táplálkozási szakértő beszél bizonyos élelmiszerek melegítésének halálos veszélyeiről.
Ezek az ételek felmelegítése mérgezéshez, az idegrendszer károsodásához vagy akár rákhoz is vezethet – mondja.
Emlékezzünk, milyen élelmiszerekről van szó: soha ne melegítsünk rizst, tojást, burgonyát vagy spárgát.
Ami a rizst illeti, annak száraz szemcséi a Bacillus cereus baktérium spóráit tartalmazzák, amelyek még hőkezelés hatására sem pusztulnak el. A táplálkozási szakértő azt tanácsolja, hogy a rizst főzés előtt mossuk meg, és főzés után azonnal fogyasszuk el.
A burgonyát ne melegítsük, mert a benne lévő baktériumok botulizmust, az idegrendszert károsító betegséget okozhatnak.
A felmelegített spenót mérgezést okozhat, sőt, daganatos betegségek kialakulásához is vezethet.
A spenót ugyanis nitrátokat tartalmaz, amelyek felmelegítve és a szájban lévő baktériumokkal kölcsönhatásba lépve rákkeltő nitritekké alakulhatnak.
Ezenkívül listeriózist is előidézhet. A táplálkozási szakértő azt tanácsolja, hogy ne vásároljunk bolti készítésű salátákat, amelyek súlyos egészségkárosodást okozhatnak.
A tojást sem szabad újramelegíteni, mivel a benne lévő szalmonellabaktérium súlyos mérgezést okozhat.Ha a cikk tetszett és szeretne az oldal fejlődéséhez, sikeréhez hozzájárulni, kérünk, ne felejtse el megosztani családtagjaival, barátaival. Köszönjük.