Egészség

Táplálkozási szakértő 4 olyan ételt nevez meg, amelyet soha nem szabad felmelegíteni

Kim Lindsay ausztrál táplálkozási szakértő beszél bizonyos élelmiszerek melegítésének halálos veszélyeiről.

Ezek az ételek felmelegítése mérgezéshez, az idegrendszer károsodásához vagy akár rákhoz is vezethet – mondja.

Emlékezzünk, milyen élelmiszerekről van szó: soha ne melegítsünk rizst, tojást, burgonyát vagy spárgát.

Ami a rizst illeti, annak száraz szemcséi a Bacillus cereus baktérium spóráit tartalmazzák, amelyek még hőkezelés hatására sem pusztulnak el. A táplálkozási szakértő azt tanácsolja, hogy a rizst főzés előtt mossuk meg, és főzés után azonnal fogyasszuk el.

A burgonyát ne melegítsük, mert a benne lévő baktériumok botulizmust, az idegrendszert károsító betegséget okozhatnak.

A felmelegített spenót mérgezést okozhat, sőt, daganatos betegségek kialakulásához is vezethet.

A spenót ugyanis nitrátokat tartalmaz, amelyek felmelegítve és a szájban lévő baktériumokkal kölcsönhatásba lépve rákkeltő nitritekké alakulhatnak.

Ezenkívül listeriózist is előidézhet. A táplálkozási szakértő azt tanácsolja, hogy ne vásároljunk bolti készítésű salátákat, amelyek súlyos egészségkárosodást okozhatnak.

A tojást sem szabad újramelegíteni, mivel a benne lévő szalmonellabaktérium súlyos mérgezést okozhat.Ha a cikk tetszett és szeretne az oldal fejlődéséhez, sikeréhez hozzájárulni, kérünk, ne felejtse el megosztani családtagjaival, barátaival. Köszönjük.