Egyre több bizonyíték van arra, hogy a szója és a szójatej káros hatással van az egészségre. A megállapítások azt mutatják, hogy a szójatej nemhogy nem tesz jót az egészségnek, hanem kifejezetten káros.
Ma bemutatjuk a tíz legfontosabb okot, amiért nem szabad szójatejet inni.
A legfontosabb okok, amiért ne igyon több szójatejet
A szójabab hemagglutinint tartalmaz, egy olyan anyagot, amely vérrögöket okoz, amelyek tovább csomósítják a vörösvértesteket.
A szója növényi ösztrogéneket, úgynevezett fitoösztrogéneket is tartalmaz, amelyek csökkentik az endokrin funkciókat, és nőknél mellrákot és meddőséget okozhatnak.
A szójaételek nagy mennyiségű mérgező alumíniumot is tartalmaznak, amely károsan hat a vese- és idegrendszeri működésre, és hozzájárul az Alzheimer-kór kialakulásához is.
Ezenkívül a szójabab nagy mennyiségű természetes toxint, úgynevezett antinutrienseket tartalmaz, olyan anyagokat, amelyek csökkentik a szervezet tápanyag-felhasználását.
Már napi 2 pohár szójatej rendszeres fogyasztása is jelentős változásokat okozhat egy nő menstruációs ciklusában.
A tej előállítása során a törékeny szójafehérjéket magas hőmérsékletnek teszik ki, hogy texturált növényi fehérjévé és szójafehérje-izolátummá bomoljanak. Ez megváltoztatja a tulajdonságaikat, és káros lesz az egészségre.
A szója a szervezet D-vitamin és B12-vitamin iránti igényét is növeli.
A szója toxikus izoflavonokat is tartalmaz. Ezek közül néhány, mint például a daidzin és a genisztin, növekedést indíthat el a mellben már jelen lévő rákos sejtek számára, ezért különösen veszélyes a szójaételek fogyasztása a mellrák kezelése alatt. (Annals of Pharmacotherapy)
Ráadásul a szója 99%-a már genetikailag módosított, mivel ez a legtöbb növényvédőszerrel szennyezett élelmiszer.
Továbbá a szója összetétele hasonló a B12-vitaminéhoz, amit a szervezet már nem tud feldolgozni. Ezért a szójaételek fogyasztása B12-vitamin hiányt okozhat a szervezetben.
A szójabab és a szójatermékek magas fitinsavtartalommal rendelkeznek, ami gátolja a réz, a vas, a cink, a kalcium és a magnézium felszívódását a szervezetben.
Számos tudományos és hitelesített tanulmány szerint az élelmiszeripari karragén (vörös tengeri moszatból származó poliszacharid) bőrelváltozásokat, gyomorfekélyt, gyomor-bélrendszeri gyulladást és vastagbélrákot okozhat laboratóriumi állatokban.