Sokan rossz helyen tárolják a paradicsomot, ami miatt azok „puhák és lisztesek” lesznek, és elveszítik édes, gazdag ízüket.
Bár a paradicsom íze ismerős és egyszerű, sokszor vált viták tárgyává. Először az volt kérdés, hogy gyümölcs-e vagy zöldség, most pedig kiderült, hogy a helytelen tárolás jelentősen ronthatja az ízét.
Sokan rosszul tárolják a paradicsomot, ami ront az ízén
A paradicsom olyan enzimet tartalmaz, amely reagál az alacsony hőmérsékletre. Ez gyakorlatilag a sejthártyák lebomlásához vezet, ami kevésbé kívánatos, kásás és lisztes paradicsomot eredményez. Valójában, ha a legjobb ízt szeretnéd elérni, a paradicsomot szobahőmérsékleten kell tárolni.
Ha a paradicsom elkezd romlani, akkor hűtőbe lehet tenni, hogy meghosszabbítsd az eltarthatóságát, de főzés előtt érdemes hagyni, hogy szobahőmérsékletre melegedjen.
Egy 2016-os amerikai tanulmány kimutatta, hogy a paradicsom egyhetes hűtése csökkenti azoknak a géneknek az aktivitását, amelyek az illékony anyagok szintéziséhez szükséges enzimeket kódolják – ezek az anyagok adják a paradicsom összetett, édes ízét és illatát.
Egy 2013-as tanulmány szerint a 4˚C-on tárolt paradicsomban drasztikus csökkenés volt megfigyelhető az illékony vegyületek koncentrációjában; 30 napos tárolás után ezek teljes mennyisége 66%-kal csökkent. A kutatók azt találták, hogy az alacsony hőmérsékletű tárolás különösen negatívan hatott a paradicsom aromájára, míg a 20˚C-on történő tárolás épp ellenkezőleg, növelte az illékony vegyületek termelődését.