Sok mítosz övezi a készüléket, de vajon tényleg biztonságos?
Népszerűsége ellenére a mikrohullámú sütő egy olyan készülék, amelyet mítoszok vesznek körül a hosszú távú hatásával kapcsolatban.
Egyesek számára nélkülözhetetlen készülék a konyhában. Mások számára komoly egészségügyi problémákat okozhat.
De mi az igazság e vitatott készülék mögött? Az alábbiakban megtudhatja, és egyszer s mindenkorra kiderül, hogy a mikrohullámú sütő valóban ártalmas-e.
Tényleg káros az egészségre a mikrohullámú sütő?
Ismerje meg az igazságot a készülékről
Kezdjük azzal, hogy vannak, akik azt állítják, hogy a mikrohullámok „radioaktívvá” teszik az ételeket.
Ez azonban nem több, mint mítosz.
A valóságban a készülék elektromágneses hullámok segítségével melegíti fel az ételt, ami a vízmolekulákat rezgésbe hozza, és így hőt termel.
Ebben a folyamatban nincs visszamaradó sugárzás vagy bármi ilyesmi.
Egy másik elmélet szerint a mikrohullámok rákot okozhatnak, éppen az állítólagos sugárzás miatt.
De mint fentebb említettük, ebben az eljárásban nincs radioaktív sugárzás.
Ezért nem képes megváltoztatni a DNS-t vagy ilyen típusú betegséget okozni.
Ezért van az, hogy az Egészségügyi Világszervezet (WHO) és az amerikai Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hivatal (FDA) még azt is kijelentette, hogy a készülék biztonságos az ételkészítéshez.
Ráadásul, ellentétben azzal, amit sokan gondolnak, ez a készülék nem pusztítja el az élelmiszerekben lévő tápanyagokat.
Valójában a mikrohullámú sütő elvégzi azok megőrzését. Ez azért van így, mert kevesebb időbe telik, amíg az ételt hőnek teszi ki, és szinte egyáltalán nem használ vizet.
Mint minden főzési eljárásnál, természetesen itt is előfordulhat minimális tápanyagveszteség, de semmi olyan, ami miatt aggódnia kellene.
Végül is ez minden főzési módszernél előfordul.
Végül, egy másik, a készülékkel kapcsolatban állandóan hangoztatott mítosz a műanyagok használatához kapcsolódik.
Bár ez sok esetben igaz, vannak olyan edények, amelyeket kifejezetten a mikrohullámú sütőkhöz gyártanak.
Ezenkívül egyes műanyagok melegítéskor kémiai anyagokat bocsáthatnak ki. Ezért fontos, hogy „mikrohullámú sütőre biztonságos” feliratú edényeket használjunk, és kövessük az ajánlásokat.