Háztartás, Tippek

Teszteltük a sütőtisztító trükköt, amely 1 összetevőt használ

Ez a sütőtisztító trükk elég egyszerű; mindössze egy citromra van szüksége! De vajon tényleg működik?

A sütő az egyik legnehezebben tisztítható készülék. Azokat a makacs, beégett foltokat nehéz eltávolítani, a kemény foltok pedig kemény tisztítószereket igényelnek. Éppen ezért a legtöbb sütőtisztítószer nehézkes, tele van vegyszerekkel. Szóval határozottan kíváncsi (és egy kicsit szkeptikus) voltam, amikor megláttam ezt a sütőtisztító trükköt. Tényleg meg lehet tisztítani egy sütőt csak egy citrommal? Ki kellett próbálnom.

Tényleg meglehet citrommal tisztítani egy sütőt?

Nem titok, hogy a citrom remekül tisztít. Az élénksárga citrusféle citromsavat és aszkorbinsavat (C-vitamin) is tartalmaz. A savak hatékonyan távolítják el a foltokat, tisztítják le a vízkövet, és még a rozsda ellen is képesek felvenni a harcot. A citrom emellett természetes módon antibakteriális és semlegesíti a szagokat. Én már használtam citromot a mikrohullámú sütőm és a szemétgyűjtőm tisztítására, pozitív eredménnyel.

De a sütő egy kicsit ijesztőbbnek tűnt. Az üvegajtón barna foltok voltak, és a sütő alja sem volt sokkal jobb.

Hogyan használjuk a citromot a sütő tisztításához?

Egy influenszer utasításait követtem. Kövesse végig a citromos tisztítószer-kísérletet!

1) lépés: Melegítse elő a sütőt

Melegítse elő a sütőt 400 fokosra. A trükk lényege, hogy a forró víz és a citrom gőzt hoz létre, és felpuhítja a foltokat a sütő belsejében, miközben a citromos víz felmelegszik.

2) lépés: Szeletelje fel a citromot

Szeletelje fel a citromot vastag szeletekre. Én négy szeletre szeleteltem a citromomat. Úgy gondoltam, hogy a magas hőmérséklet miatt a citromszeletek elég robosztusak legyenek, hogy ne apró darabokra fonnyadjanak, miközben „főnek”.

3) lépés: Tegye a citromot és a vizet az edénybe

Töltsön meg egy sütőálló tálat vagy edényt vízzel, tegye bele a citromszeleteket. A citromszeleteket facsarja ki, hogy a citromlé összekeveredjen a vízzel, mielőtt beledobná a szeleteket.

4) lépés: Sütés

„Süsse” a citromos vizet a sütőben 20 percig 400 fokon.

5) lépés: Hűtse le és tisztítsa meg

Miután a citromos víz 20 percig sült, kapcsolja ki a sütőt, és hagyja a vizet kb. 10-20 percig hűlni. (Én 10 perc után megpróbáltam áttérni a tisztításra, de a víz még mindig túl forró volt ahhoz, hogy megérintsem, ezért további 10 percig nyitott sütő mellett hagytam hűlni.) Miután lehűlt, mártson egy mikroszálas ruhát a citromos vízbe, és súrolja át a sütő belsejét és ajtaját.

Eredmény:

Bevallom, nem fűztem nagy reményeket ahhoz, hogy egy egyszerű citrom elég erős lesz a sütőm tisztításához. De elég jól működött! Határozottan nem tette olyan csillogóan tisztává a sütőüveget, mint egy nagy teljesítményű sütőtisztító, de látható, hogy mennyi koszt és zsírt sikerült letörölnöm. Még hatékonyabb volt a sütő alján, ahol a legtöbb foltot el tudtam távolítani. Azt hiszem, legközelebb talán megnövelem a sütési időt, valamint a hűtési időt; remélhetőleg több gőz keletkezik. Úgy gondolom, hogy a citromos trükk nagyszerű gyors módszer.