A tojásfogyasztás egyik előnye, azon túl, hogy tápláló és finom, az, hogy nem igényel sok időt vagy erőfeszítést a főzéshez vagy sütéshez. Ezért ideális megoldást nyújt egy gyors, egyszerű és tápláló esti étkezéshez.
A kellemetlen szag problémája
Bár a tojások gyorsan elkészülnek, különösen ügyelni kell a használt edények tisztítására, mert a tojás erős szaga még mosogatás után is megmarad a tányérokon. És valljuk be… bármilyen finom is az íze, a szaga (kénes jellegű) zavaró lehet, különösen akkor, ha más ételek tálalásához használt tányérokon marad meg. Képzeld el például, hogy bolognai spagettit eszel, amit körülölel a… tojásszag!
Hagyományos módszerek a szag eltávolítására
Számos módszer létezik a tojásszag eltávolítására a tányérokról, például a citrom, ecet, szódabikarbóna, kávé, sőt egy kis liszt is használható a mosogatás előtt. A szakértők szerint mindezek a módszerek képesek eltüntetni a tojásszagot, feltéve, hogy néhány percig hagyjuk azokat hatni az edényeken.
Az éttermek módszere
Ezek a módszerek valóban hatékonyak, de az éttermi konyhai személyzet nem alkalmazza őket, mivel nincs rá idejük vagy kedvük. Mit tesznek tehát az éttermek (a jók) a tojásszag eltüntetéséhez az edényekről? Nem használják a mosogatógépet, hanem valami sokkal egyszerűbbet… Kézzel mosogatnak mosogatószerrel, de a mosogatást hideg vízzel végzik, nem meleggel. A jobb eredmény érdekében hagyd a hideg vizet a mosogatószerrel az edényben néhány percig. A meleg víz ugyanis nem ajánlott a tojásszag eltávolítására, mert a magas hőmérséklet felerősíti a tojásszagot ahelyett, hogy megszüntetné.
Főzési tipp
Végül ne felejtsd el, hogy a szag „kezelésének” egyik jó módja, ha keménytojásról van szó, egy kis ecet hozzáadása a főzővízhez. Enyhe ecetillatot fogsz érezni a levegőben, de nem a rothadt tojás szagát. A főzés végére az ecet szaga is eltűnik majd.