Egy kis idő kell az elkészítéshez, majd 2-3 nap, amíg erjed, és máris élvezheti a tökéletes savanyú káposztát.
A téli előkészületek között a savanyú káposzta foglalja el a vezető helyet – kétségtelenül ez a legnépszerűbb módja a zöldség tartósításának, hogy a hideg évszakban is élvezhessük. Ahhoz azonban, hogy az étel a lehető legízletesebb legyen, jobb, ha előre tudjuk, hogyan kell savanyú káposztát készíteni, és milyen arányban kell hozzáadni a különböző összetevőket.
A profi séf elmondta, hogyan kell helyesen savanyítani a káposztát, és megosztotta a receptjét
Először is fogni kell egy fejes káposztát, és félbevágni. Ezután fogjunk egy zöldséghámozót, amit a burgonya és a zöldségek hámozására használunk, és borotváló mozdulatokkal vágjuk csíkokra a káposztát.
Ezután fogjunk egy sárgarépát, reszeljük le, és adjuk a káposztához.
Ha kísérletező kedvűek akarunk lenni, és változtatni akarunk valamin, akkor adhatunk hozzá áfonyát vagy bármilyen fűszert, amit csak akarunk.
Ha a káposztát és a sárgarépát már felaprítottuk valamilyen edényben, akkor 1,5 liter vizet kell venni, és hozzáadni 2 evőkanál sót. A sós vizet a tűzhelyen kell melegíteni, hogy a só jól feloldódjon. Ezután a vizet le kell hűteni. Ha a víz nem hűl le, és a káposztát forró oldattal öntjük le, akkor nem fog erjedni.
Ezután a káposztát a sárgarépával együtt üvegekbe kell helyezni, jól megnyomkodva a tetejét. Az üveget azonban nem szabad egészen a tetejéig megtölteni – a tetején legyen egy kis szabad hely. Ezután öntsünk sós vizet az üvegekbe.
Az üvegeknek 2-3 napig kell állniuk szobahőmérsékleten. És 2-3 nap múlva, amikor a káposzta már egy kicsit savanyú, át kell helyezni az üvegeket a hűtőszekrénybe, így a savanyodás folyamata egy kicsit szünetel, és a káposzta tovább ízletes marad.
Ez alatt a néhány nap alatt letakarhatjuk a káposztát, de csak gézzel, de amikor az üvegeket a hűtőbe tesszük, fedjük le tetővel.