Háztartás, Tippek

Tökéletesen működik: miért áztatják a franciák ecetbe a fokhagymát?

Van néhány fontos szabály, hogyan tárold helyesen a fokhagymát, hogy sokáig friss és aromás maradjon, a jól bevált francia módszerekkel.

A következőkről lesz szó:

Hogyan hosszabbítsd meg a fokhagyma eltarthatóságát
Miért áztasd a fokhagymát ecetbe
Hogyan állapíthatod meg, hogy a fokhagyma megromlott

A fokhagyma univerzális összetevő, amely sok ételnek ad különleges ízt, a spagettitől a pesto szószig. Azonban tárolása sokszor nehézséget okoz.

A fokhagyma eltarthatósága

A szakértők megjegyzik, hogy „a nem hámozott fokhagyma megfelelő tárolás mellett 3-9 hónapig is eltartható.”

„Ha a fokhagymagerezdek már hámozottak, érdemes őket egy héten belül felhasználni, hogy megmaradjon az ízük és frissességük” – jegyzik meg a szakértők.

A tartósság titka abban is rejlik, hogy ne aprítsd fel a fokhagymát előre, mert így gyorsan elveszíti az aromáját és a tápanyagait.

Hol és hogyan tárold a fokhagymát – fokhagyma tárolása hűtő nélkül

A legtöbb zöldséggel ellentétben a fokhagymát jobban tárolhatod nyitott edényekben, nem pedig légmentes zacskókban.

„A fokhagyma a legjobban szellős helyen tartható, ha nem egymásra rakod a fejeket” – tanácsolják a szakértők.

Így megőrzi aromáját, és bármikor felhasználható marad.

Hogyan tartsd frissen a fokhagymát otthon?

Helyezd a fokhagymát egy tálba, távol az ablakoktól és a közvetlen napfénytől, amely felgyorsítja a csírázást. Az ideális tárolási hőmérséklet 18-20°C.

Fokhagyma tárolása kamrában

Ha van rá lehetőséged, tárold a fokhagymát kamrában, távol a krumplitól. A fokhagyma, akárcsak a hagyma, olyan gázokat bocsát ki, amelyek elősegítik a gumók csírázását.

Hogyan tárold helyesen a friss fokhagymát

„Kerüld a műanyag zacskókat, amelyek megfojthatják a fokhagymát és elősegíthetik a penészedést” – hangsúlyozza a séf.

A hálós zacskó vagy fémkosár biztosítja az optimális levegőáramlást, ami segít a fokhagyma tökéletes állapotban tartásában.

Miért áztatják a fokhagymát ecetbe?

A franciák régóta használják az ecetbe áztatást, hogy meghosszabbítsák a fokhagyma eltarthatóságát és frissességét.

Ehhez:

Pucold meg a gerezdeket, és tedd őket egy légmentesen zárható üvegbe.
Forralj fel ecetet, és öntsd a fokhagymára úgy, hogy teljesen ellepje.

„Győződj meg róla, hogy a gerezdek teljesen ellepve vannak, hogy elkerüld az oxidációt” – javasolják a szakértők.

Ez az egyszerű módszer nemcsak meghosszabbítja a fokhagyma eltarthatóságát, de új ízt is ad neki, amely jól illik salátákhoz és más ételekhez.

Hogyan szárítsd a fokhagymát – fokhagyma szárítása szárítógép nélkül

Egy másik módszer a hosszú távú tárolásra a szárítás. Számos módja van, a klíma és a konyhai eszközök függvényében.

Szárítás szabad levegőn: száraz és meleg klímában a fokhagymát felakaszthatod egy szellős helyen egy kötélre. Hagyd néhány hétig, amíg a szárak sötétbarnák lesznek.

Szárítás sütőben: ha gyorsan kell szárítanod, a sütő ideális lehet.

„Melegítsd elő a sütőt a legalacsonyabb hőfokra (kb. 80°C), vágd a gerezdeket vékony szeletekre, és tedd őket tepsire. A fokhagyma akkor kész, amikor ropogós lesz – körülbelül 30 perc után” – tanácsolják a szakértők.

Szárítás aszalógépben: ez is egy módja a hosszú távú tárolásnak.

„Tedd a hámozott gerezdeket az aszaló tálcáira, és szárítsd 8-10 órán át, körülbelül 50°C-on. A türelem a siker kulcsa!” – hangsúlyozzák.

Fagyasztható-e a fokhagyma?

A fagyasztás kényelmes módja annak, hogy a fokhagyma bármikor készen álljon a használatra. Fagyaszthatod aprított vagy egész fokhagymaként is. Ehhez tedd a vágott vagy egész fokhagymát fagyasztózacskóba. A fagyasztott fokhagyma megőrzi aromáját, és bármikor felhasználható.

Honnan tudhatod, hogy a fokhagyma megromlott?

A fokhagyma frissességét egyszerűen ellenőrizheted, a szakértők két módszert javasolnak:

Nyomd meg a fokhagymafejet héjastul.
„Szilárd tapintásra? Szuper, akkor friss. Ha viszont puha, légy óvatos: lehet, hogy már nem friss” – mondják.

Figyelj a színére.

„A hámozott gerezdeknek élénk fehéreknek kell lenniük. Ha sárgulnak, az rossz jel, a rothadás jele.”