Tudjon meg többet a görög joghurt és a klasszikus joghurt közötti különbségről. A görög joghurt az utóbbi időben nagyon népszerűvé vált, különösen a sportrajongók körében. Tápértékével, állagával és elkészítési módjával tűnik ki.
A különbség a görög joghurt és a klasszikus joghurt között
A klasszikus joghurt a tejcukor erjesztésével készül, az ipari folyamat során szándékosan hozzáadott baktériumok segítségével. Ezeket a baktériumokat tejsavas erjesztőknek nevezik, és az a feladatuk, hogy a tejben lévő laktózt glükózra és galaktózra bontják.
A baktériumok megeszik a laktózt, és egy tejsavnak nevezett savat képeznek. Ezért van az, hogy a joghurt íze savasabb, mint a tejé.
A görög joghurt ugyanazt az elkészítési folyamatot követi, mint a hagyományos joghurt. A különbség azonban a joghurt szűrésének módjában rejlik. Ebben a fázisban a folyékony és a szilárd részt elválasztják egymástól.
Míg a hagyományos joghurtot 2-szer, addig a görög joghurtot 3-szor szűrik. Az eredmény egy sűrűbb textúra.
Milyen tápértékekkel rendelkezik a görög joghurt?
9-10 g fehérje, szemben a klasszikus változat 4 g-jával;
Kevesebb cukor és több zsír;
Kevesebb nátrium és kevesebb laktóz;
Kalciumban, káliumban és foszforban gazdag.
A görög joghurt jó választás laktózérzékenyek, magas vérnyomásban szenvedők, klimaxos nők és sportolók számára.