Nagyon hasznos tudni ezeket az információkat a tojással kapcsolatban!
Ha szokott keménytojást főzni, valószínűleg észrevette már a sárgája körüli zöld gyűrűt.
Mi ennek az oka?
Veszélyes az ilyen zöldes gyűrűvel rendelkező tojást fogyasztani?
Mindjárt megtudhatja.
A keménytojás mindig remek választás, ha gyorsan szeretnénk csillapítani az éhségünket.
A keménytojást saláták, szendvicsek stb. ízesítésére használhatjuk. A keménytojás nemcsak finom, hanem nagyon tápláló is!
A tojás kiváló tápanyag-, vitamin- és ásványi anyagforrás.
A keménytojás azért jó választás, mert gyorsan elkészíthető. Fontos azonban, hogy tudjuk, hogyan kell megfelelően elkészíteni!
A keménytojás elkészítése valójában egy kicsit trükkös lehet: sosem lehet tudni, hogy mennyi ideig kell főzni.
Ha nem jól főzzük meg, akkor nagyon folyós, ha pedig túl sokáig főzzük, akkor zöld gyűrű jelenhet meg a sárgáján!
Mit jelent a zöld gyűrű a keményre főtt tojás sárgáján?
A tojássárgáján megjelenő zöldes gyűrű annak a bizonyítéka, hogy a tojást túlfőzték.
Egyszerűen csak a szükségesnél kicsit tovább hagyta a tojást a tűzön.
A jelenség tudományos magyarázata igen egyszerű – a jelenség a hidrogén-szulfid és a tojásban lévő vas közötti kémiai reakció eredménye.
Amikor hő hatásának van kitéve, a tojásfehérjében lévő hidrogén-szulfid reakcióba lép a tojássárgájában lévő vassal, és vas-szulfid keletkezik.
Ha a tojást túl sokáig főzik, a tojássárgáját vas-szulfid veszi körül.
Ez azonban nem jelenti azt, hogy a tojás veszélyes az egészségre.
Egészséges marad, és megőrzi minden tápértékét.
Hogyan kerülhető el a zöld gyűrű a tojássárgáján?
A tojást nem szabad túl sokáig főzni.
Ha az esztétikumra törekszünk, hasznos, ha tudjuk, a tojás főzésének optimális idejét.
Hogyan kell helyesen főzni a tojást?
Tegyük a tojásokat egy lábasba, és öntsük fel hideg vízzel.
Az edénynek elég nagynak kell lennie ahhoz, hogy egy rétegben elférjenek benne a tojások.
Amikor a tojások megfőttek, vegyük le a tűzről, és fedjük le az edényt.
Hagyjuk a tojásokat 15 percig állni, majd öblítsük le hideg vízzel, hogy a főzési folyamat megálljon.
Az így főzött tojásoknak nem lesz zöld karikája!
További tippek a tojásfőzéshez
A tojásokat nem szabad 12 percnél tovább főzni.
A legjobb, ha a tojást hideg vízbe tesszük, majd felforraljuk, ahelyett, hogy forró vízbe tennénk.
A keményre főtt, hámozatlan tojásokat tegyük egy lezárt edénybe, és tegyük a hűtőbe.
A hűtőben akár egy hétig is tárolhatók.
Tökéletesen elkészített keménytojások
A tojáshéjat gyakran nehéz meghámozni, és nemcsak hogy nem néz ki szépen a tányéron, de nem is olyan ízletes, mint amilyennek lennie kellene.
Van egy egyszerű tippünk, hogyan főzheti meg tökéletesen a tojást!
A keményre főtt tojás gyakran az ünnepi ételek része.
Hogyan főzzük meg tehát a tojást úgy, hogy a fehérje ne folyjon, és a héja könnyen lehúzható legyen?
Bár egyszerű feladatnak tűnik, néha nehezebb, mint gondolnánk.
Elmondjuk, mit kell tennie ahhoz, hogy a tojás igazán esztétikusan nézzen ki, és megőrizze tápértékét.
Tojás tárolása
A tojásokat száraz és hűvös helyen kell tárolni.
Ha keményre főtt tojást szeretne készíteni, először vegye ki a hűtőből, és hagyja, hogy szobahőmérsékletűre melegedjen.
Érdekes, hogy a sötét héjú tojásokat könnyebb meghámozni, mint a világos héjúakat.
Tojás frissességi teszt
Töltsön vizet egy tálba, és tegye bele a tojást.
Ha lesüllyed az aljára, biztosak lehetünk benne, hogy friss.
Ha a tojás a tál közepén úszik, már nem teljesen friss, de még fogyasztható.
Ha a tojás a víz felszínére úszik, akkor csak kidobni lehet. Az ilyen tojás romlott.
Mire kell figyelni tojásfőzéskor?
A tojásokat szobahőmérsékletű vízben főzzük meg, adjunk hozzá egy kis sót (így könnyebb lesz a hámozás) és egy kis ecetet vagy citromlevet.
Fontos, hogy a tojások szobahőmérsékletűek legyenek, mert a túl nagy hőmérsékletkülönbség miatt a tojások megrepedhetnek.
Ne főzzük a tojásokat túl lobogó, forró vízben, mert a tojások mozgatás közben egymáshoz ütközhetnek, ami a héj idő előtti megrepedését okozhatja.
A hősokk megkönnyíti a tojások hámozását
Ha a tojás a kívánt állapotra főtt, azonnal hűtsük le hideg vízzel, amelyhez jégkockát is adhatunk.
Ez a lépés három okból fontos.
A tojás héja megtartja a hőt, ezért a tojás tovább fő, ha nem hűtjük le.
Ezenkívül a nagy hőmérsékletkülönbség miatt a tojás térfogata a héj belsejében kissé csökken, így kevesebb hely keletkezik a héj és a fehérje között, és így könnyebb lesz lehúzni a héjat.
A hőmérsékletkülönbség segít gyorsabban lehűteni a főtt tojást, így az gyorsabban fogyasztható.
Tippek a könnyebb hámozáshoz
A tojásokat hideg vízben célszerű meghámozni, miután kihűltek.
Ez még könnyebb, ha a héjat a vízben feltörjük, és egy ideig állni hagyjuk.
Így a víz behatolhat a héj és a fehérje közé, és így könnyebb lesz eltávolítani a héjat.
Egy másik technikát is kipróbálhat.
Tegye a keményre főtt tojásokat egy vágódeszkára, és kopogtassa meg, hogy a héjak összetörjenek.
Óvatosan nyomkodja meg a tojásokat, és görgesse őket előre-hátra, amíg sok apró repedés keletkezik.
A tojásokat vízbe is áztathatja, és ha ezt ügyesen teszi, a héj szinte azonnal lejön.
A tojásfőzés művészete
A tojás főzési ideje a kívánt eredménytől függően változhat.
3 perces tojás
A lágytojást, általában a tetejét eltávolítva, tojástartóba helyezik, és kanállal fogyasztják.
Ebben az állapotban a fehérje nem főtt meg teljesen, a sárgája pedig sűrű vagy folyós.
5 perces tojás
Ez a lágytojás sokkal keményebb fehérjével, de folyós és lágy sárgájával rendelkezik.
6 és fél perces tojás
Ezeket tökéletes tojásoknak is nevezik, mert könnyen hámozhatók, a fehérje teljesen megfőtt, de a sárgája még puha és kissé krémes.
10 perces tojás
Olyan főtt tojás, amelyben a fehérje és a sárgája is teljesen megfőtt.
Ha nem sikerült kivenni a tojásokat a hűtőből főzés előtt, akkor itt egy trükk, ami segíthet
Ne bosszankodjon, ha nem sikerült kivennie a tojásokat a hűtőből főzés előtt.
Ebben az esetben fontos, hogy a hideg tojásokat hideg vízben főzzük meg. Miután a víz felforrt, főzze a tojásokat a szokásosnál két perccel rövidebb ideig.
Például egy keményre főtt tojás 10 perc helyett 8 perc alatt fő meg, egy tökéletesen főtt tojás pedig 6,5 perc helyett 4,5 perc alatt fő meg.
Jó étvágyat!