Háztartás, Tippek

Tudta, hogy a burgonyahéjat felhasználhatja a kertben?

A burgonyahéj nemcsak a házi komposztunk nagyon értékes kiegészítője, hanem természetes trágyaként vagy csigaelhárítóként is használható. A burgonyahéj sokunk számára csak hulladék. Azonban nem feltétlenül a komposztládában vagy a kukában kell végeznie. Ha tovább feldolgozzuk, nagyon könnyen remek szerves trágyát készíthetünk belőlük.


A burgonya a 16. században érkezett Európába. Először dísznövényként termesztették, de később nagyon értékes élelmiszernek bizonyult. Mivel számos vitaminban és ásványi anyagban gazdag, először skorbut elleni megelőzésként fogyasztották. Idővel a burgonyát annyira meghonosították, hogy egyes ételeket már el sem tudunk képzelni nélküle. Ma már nagyra becsült és népszerű köretnek számít, számos változatban.


A burgonyát a legtöbb esetben meg kell hámozni, mielőtt elkészítik, majd elfogyasztják. A burgonya héja aztán vagy a komposzthalomban, vagy a szemetesben végzi. A burgonyahéjat azonban nem szabad kidobni. Kiváló trágyaként szolgálhat a virágok és növények számára, sőt, még a csigák ellen is védelmet nyújt.


A házi trágya receptje nagyon egyszerű

Tegyük a burgonyahéjat egy edénybe, és öntsünk rá hideg vizet. Hagyjuk ebben a vízben 2 teljes napig, majd szűrjük le. Az átszűrt víz öntözővízként szolgál a növények számára. Az eper-, a málna- és a ribizlibokrok fogják ezt a tápláló öntözést a legjobban értékelni.
A héjak sem kerülhetnek a szemetesbe. Nagyon könnyen szétterülnek a növény körül, amelyet védeni kell a falánk, alattomos és hívatlan csigák ellen. A héjakból tulajdonképpen biológiailag hatékony mulcsot készíthetünk.