Mindenféle technikát bevethetnek, hogy eladják a nem friss húst: festhetik, szójaszószba márthatják, mindenféle dolgokat adnak hozzá. Ennek eredményeként a vásárló nem mindig tudja megkülönböztetni a friss húst a „feljavított” hústól.
A legtöbb vásárló a hús színének megnézése alapján próbálja megállapítani, hogy friss-e a hús. Ebből azonban nem könnyű megítélni. Van egy sokkal egyszerűbb módja annak, hogy kiderüljön, valóban friss-e a hús.
A 30 másodperces húsvizsgálati módszer
Vágjon egy 1-2 cm-es kis darabot a húsból.
Szúrja át egy fogpiszkálóval, és helyezze egy alufóliára.
Tegyen egy meggyújtott gyufát a húsra.
Ha a grillezett hús illata terjeng, az azt jelenti, hogy a hús friss és mentes minden szennyeződéstől. Ha bármilyen kémiai keveréket tartalmaz, akkor fekete folyadék szabadul fel, és a tetején habosodni kezd.
Ez a módszer bármilyen húsfajta ellenőrzésére alkalmas: marha-, bárány-, sertéshús.