Háztartás, Tippek

Vegyél egy reszelőt, és csomagold be sütőpapírba. Valakinek díjat kellene kapnia ezért az ötletért!

A gyömbér nemcsak egészséges, hanem ellenállhatatlan ízű is. Íme néhány trükk, amivel megkönnyítheted a főzést! Érdekes módon egy reszelő és… egy kis sütőpapír is jól jön. Kíváncsi lettél? Olvass tovább!

Gyömbér a konyhában

A gyömbért rengeteg receptben használjuk. Egyedi fűszeres, édes és gyümölcsös íze feldobja a leveseket, főételeket és desszerteket is. Bár nélkülözhetetlen alapanyag, a kezelése nem mindig egyszerű.

A gyömbér egy különleges rizóma, ami a föld alatt nő, és elágazó, vastag formája miatt nem épp könnyen hámozható. Hogyan lehet egyszerűbben feldolgozni? Van néhány trükk, ami segíthet.

Gyömbér – több mint egy fűszer

A gyömbér, amit fűszerként ismerünk, ennek az évelő növénynek a rizómája, vagyis a föld alatti része. Nem véletlen, hogy ennyire népszerű, hiszen gyulladáscsökkentő és antibakteriális hatású, antioxidánsokban és vitaminokban gazdag, valamint segít a hányinger ellen.

Viszont nem véletlenül nem „Könnyen hámozható gyömbérnek” hívják! Ezért érdemes néhány trükköt bevetni, hogy egyszerűbbé tegyük a feldolgozását – legyen szó a héj eltávolításáról vagy az aprításáról.

Hogyan hámozd meg a gyömbért?

A gyömbér héja vékony, de a gumós formája miatt igazi kihívás hámozni. Szerencsére van egy egyszerű szabály: minél egyszerűbb az eszköz, annál jobb! Ha a hámozó nem működik, próbáld ki a teáskanalat vagy egy sima asztali kést.

Ha pedig aprításról van szó, sok receptben szeletekre vagy nagyobb darabokra van szükség. Ezeket leginkább akkor használjuk, ha a főzés végén el akarjuk távolítani az ételből. De ha fűszerezéshez kell, akkor finomra kell reszelni – és itt jön a nehézség.

Gyömbér reszelése

Itt kezdődnek a gondok! A legjobb, ha finom lyukú reszelőt használsz, mert így szép, lédús pasztát kapsz. Viszont a gyömbér könnyen beleragad a reszelőbe, és rengeteg kárba vész.

De van egy zseniális megoldás! Érdemes sütőpapírt tenni a reszelőre, mielőtt nekilátsz. Így, amikor eltávolítod a papírt, a reszelt gyömbér nagy része könnyedén lejön róla, és egyből az edénybe kanalazhatod. Ha pedig csak a levére van szükséged, használj fokhagymanyomót!