Kína a világ legnagyobb rizstermelője, és a legtöbb ember tudja, hogy a kínai ételek így vagy úgy, de szennyezettek lehetnek. Sok szó esik arról a sokkoló átverésről, hogy a rizsszemeket műanyaggal keverik.
Szerencsére több módszer is létezik annak felmérésére, hogy a megvásárolt rizs egészséges-e, vagy nem kívánt adalékanyagokat tartalmaz.
1) Vízvizsgálat
Dobj egy teáskanálnyi rizst hideg vízbe, és keverd meg erőteljesen. Ha egy idő után leülepszik az aljára, az teljesen normális. Ha viszont néhány rizsszem felúszik a tetejére, akkor figyeljünk oda, hogy mit ettünk…
2) Tűzpróba
Tölts egy teáskanálnyi rizst. Ha a rizs azonnal meggyullad és égett műanyag szaga lesz, akkor ideje kidobni az egészet.
3) Mozsárteszt
Az összezúzott rizsszemek gyorsan és könnyen fehér, vékony porrá válnak. A műanyag viszont nem törik össze olyan könnyen, és enyhén sárgás színű.
4) A penészpróba
Főzd meg a rizst, és egy lezárt edényben tedd meleg helyre néhány napra. Ezután az idő után a natúr rizs biztosan penészes lesz. Az adalékanyagokkal ellátott rizs ugyanúgy fog kinézni, mint amikor otthagyta. Érdemes ellenőrizni, hogy mit eszünk!
Ha a cikk tetszett és szeretne az oldal fejlődéséhez, sikeréhez hozzájárulni, kérünk, ne felejtse el megosztani családtagjaival, barátaival. Köszönjük.