Egészsége és hosszú élettartama közvetlenül összefügg azzal, hogy mit eszik. Íme 18 olyan antioxidánsokkal, vitaminokkal és ásványi anyagokkal teli élelmiszer, amelyek segíthetnek meghosszabbítani az életét és elkerülni a rákot és más betegségeket. Egye őket gyakrabban!
1- Brokkoli
A brokkoli csökkenti a gyomorfekély és még a rák kockázatát is. A Harvard School of Public Health (USA) által közzétett, 47 909 ember bevonásával végzett 10 éves tanulmány közvetlen kapcsolatot talált a keresztesvirágú zöldségek fogyasztása és a hólyagrák kialakulása között.
87 tanulmány eredményeit vizsgáló metaanalízis megállapította, hogy a brokkoli és más keresztesvirágú zöldségek valóban csökkentik a rák kockázatát. Már napi 10 gramm zöldség is növelheti az esélyét annak, hogy soha ne kapjon rákot.
Egy másik tanulmány szerint már napi két adag keresztesvirágú zöldség 50%-kal csökkenti a rák kialakulásának kockázatát.
Miért olyan hatékony a brokkoli a rák megelőzésében? Ez a káposztaféle szulforafánt és indolt tartalmaz, olyan anyagokat, amelyek rákellenes hatással rendelkeznek.
2- Lazac
Számos más halfajhoz (makréla, szardínia, tonhal) hasonlóan a lazac is tartalmaz omega-3 zsírsavakat. Rendszeres fogyasztása csökkenti a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát és gátolja a gyulladásos folyamatokat.
3- Víz
A napi elegendő vízfogyasztás csökkenti a vérrögök kialakulásának kockázatát. Emellett segít fiatalabbnak érezni magunkat és fenntartani a magas energiaszintet.
4- Bogyós gyümölcsök
Az eper, az áfonya és a málna mind gazdag antioxidánsokban, amelyek megvédik a szervezetet a szabad gyökök oxidatív hatásaitól, és segítenek elkerülni az időskori betegségeket.
A Harvard Egyetem (USA) tudósai 2012-ben megállapították, hogy már heti egy adag áfonya és két adag eper is segíthet megelőzni az öregedéssel járó kognitív hanyatlást.
5- Fokhagyma
A régóta Pennsylvaniában élő 107 éves Nancy Fisher úgy véli, hogy azért élt ilyen sokáig, mert szereti a fokhagymát. Lehet, hogy igaza van.
Tanulmányok szerint a fokhagymában található fitokemikáliák megakadályozzák a rákkeltő anyagok kialakulását. Emellett azoknál az embereknél, akik gyakrabban fogyasztanak fokhagymát, csökken a vastagbélrák kockázata.
6- Olívaolaj
Az olívaolajban található egyszeresen telítetlen zsírok támogatják a szív és az agy egészségét, és a rák ellen is védenek.
Az olívaolaj a bőrnek is jót tesz. Lisa Drayer, táplálkozási szakértő és szerző azt állítja, hogy az olívaolajat fogyasztó nőknek simább, egészségesebb a bőrük.
7- Kínai kel (bok choy)
A Vanderbilt Egyetem (USA) tanulmánya szerint azoknál a mellrákos túlélőknél, akik zöldségeket, különösen fehérrépát, káposztát és kínai kelt ettek, csökkent a kiújulás kockázata.
8- Avokádó
Az avokádó csökkenti az alacsony sűrűségű lipoprotein (LDL) koleszterint, amely az összkoleszterint szállítja a testszövetekbe. A „rossz” koleszterin okozza a plakkok megjelenését az erek falán, és növeli az érelmeszesedés és a szívbetegségek kockázatát.
Ugyanakkor az avokádó növeli a „jó” koleszterin mennyiségét, amely az összkoleszterint az agyból, a szívből és más szervekből a májba szállítja, ahol az epévé alakul.
9- Paradicsom
A rózsaszín paradicsom a legjobb forrása a karotinoidoknak, különösen a likopinnak, amely antioxidáns, és amely véd a rák, a szív- és érrendszeri, gyulladásos és szembetegségek ellen.
10- Bab
A bab 21% fehérjét, 77% összetett szénhidrátot, sok rostot és tápanyagot tartalmaz. A bab elengedhetetlen része a Kék Zóna étrendnek, azokon a helyeken, ahol a legtöbb hosszú életű ember él.
11- Teljes kiőrlésű gabonából készült termékek
Egy több mint 40 000 idősebb nő bevonásával készült tanulmány szerint a heti 4-7 alkalommal fogyasztott teljes kiőrlésű gabonából készült élelmiszerek 31%-kal csökkentették a rák és a szív- és érrendszeri betegségek okozta halálozás kockázatát.
12- Vörösbor
Kis mennyiségű vörösbor csökkenti a stresszt, ami jót tesz az egész szervezetnek. A „kék zónában” élő emberek átlagosan napi egy-három pohár bort isznak.
13- Leveles zöldségek
A zöld leveles zöldségek a tápanyagok kincsesbányája. A hosszú életéről híres Icaria szigetén több mint 75 féle leveles zöldségféle terem.
A leveles zöldségek rostban, folsavban, C-vitaminban, káliumban és magnéziumban gazdagok. Olyan fitokemikáliákat is tartalmaznak, mint a lutein, a béta-kriptoxantin, a zeaxantin és a béta-karotin.
A karotinoidok, a lutein és a zeaxantin a szemlencsében és a retina makula területén koncentrálódnak, és védelmet nyújtanak a szürkehályog és az időskori retina degeneráció – az időskori vakság fő okai – ellen.
A zöld leveles zöldségek antioxidánsokban is gazdagok, amelyek megvédik a szervezetet a rákos megbetegedésektől.
14- Zöld vagy gyógyteák
A zöld tea csökkenti a szívbetegségek és egyes rákos megbetegedések kockázatát. Ikaria népe olyan gyógynövényeket főz, mint a rozmaring, a vad üröm és a gyermekláncfű. Mindezek a gyógynövények gyulladáscsökkentő hatásukról ismertek.
15- Kávé
Igen, a reggeli adag koffein meghosszabbíthatja az életet. A Harvard Egyetem 2008-as tanulmánya szerint azok a nők, akik napi három csésze kávét ittak, 18%-kal kisebb eséllyel haltak meg betegségben, mint azok, akik nem fogyasztották az élénkítő italt.
Ha pedig egy nő napi öt csésze kávét iszik, akkor 26%-kal csökken a halálozás kockázata. A „több jobb” azonban itt nem működik. Hat csésze kávé után a halálozási kockázat aránya 17%-ra csökken a nem ivókhoz képest.
A National Institutes of Health (USA) 2012-ben készült másik tanulmánya is megerősíti a kávé előnyeit. A kutatók különböző tényezőket – dohányzás, alkohol, vörös hús fogyasztása – ellenőriztek, és megállapították, hogy a kávézó emberek mindkét nemnél tovább élnek.
16- Étcsokoládé
A Harvard Egyetem (USA) 1999-es, 8000 férfi bevonásával készült tanulmánya bizonyította az étcsokoládé hosszú életre gyakorolt hatását. Kiderült, hogy azok a résztvevők, akik havonta háromszor fogyasztottak étcsokoládét, egy évvel tovább éltek, mint azok, akik nem fogyasztottak.
17- Diófélék
A diófélék magas zsír-, fehérje-, rost-, vitamin- és ásványianyag-tartalommal rendelkeznek. Valószínűleg ezek a legegészségesebb élelmiszerek a „futás közbeni” gyors nassolásokhoz.
18- Vöröskáposzta
Ez az élénk színű zöldség segít támogatni az agy egészségét, és magas antioxidáns-tartalmának köszönhetően véd a rák ellen.
A vöröskáposzta nemcsak abban segít, hogy tovább éljen, hanem abban is, hogy jobban nézzen ki. Magas A-vitamin-tartalma segít fenntartani az egészséges és rugalmas bőrt, felgyorsítja a sejtek megújulását, és véd a napfénytől.
Ha a cikk tetszett és szeretne az oldal fejlődéséhez, sikeréhez hozzájárulni, kérünk, ne felejtse el megosztani családtagjaival, barátaival. Köszönjük.