Egészség

18 étel, ami meghosszabbítja az életed

Egészsége és hosszú élettartama közvetlenül összefügg azzal, hogy mit eszik. Íme 18 olyan antioxidánsokkal, vitaminokkal és ásványi anyagokkal teli élelmiszer, amelyek segíthetnek meghosszabbítani az életét és elkerülni a rákot és más betegségeket. Egye őket gyakrabban!

1- Brokkoli
A brokkoli csökkenti a gyomorfekély és még a rák kockázatát is. A Harvard School of Public Health (USA) által közzétett, 47 909 ember bevonásával végzett 10 éves tanulmány közvetlen kapcsolatot talált a keresztesvirágú zöldségek fogyasztása és a hólyagrák kialakulása között.

87 tanulmány eredményeit vizsgáló metaanalízis megállapította, hogy a brokkoli és más keresztesvirágú zöldségek valóban csökkentik a rák kockázatát. Már napi 10 gramm zöldség is növelheti az esélyét annak, hogy soha ne kapjon rákot.
Egy másik tanulmány szerint már napi két adag keresztesvirágú zöldség 50%-kal csökkenti a rák kialakulásának kockázatát.
Miért olyan hatékony a brokkoli a rák megelőzésében? Ez a káposztaféle szulforafánt és indolt tartalmaz, olyan anyagokat, amelyek rákellenes hatással rendelkeznek.

2- Lazac
Számos más halfajhoz (makréla, szardínia, tonhal) hasonlóan a lazac is tartalmaz omega-3 zsírsavakat. Rendszeres fogyasztása csökkenti a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát és gátolja a gyulladásos folyamatokat.

3- Víz
A napi elegendő vízfogyasztás csökkenti a vérrögök kialakulásának kockázatát. Emellett segít fiatalabbnak érezni magunkat és fenntartani a magas energiaszintet.

4- Bogyós gyümölcsök
Az eper, az áfonya és a málna mind gazdag antioxidánsokban, amelyek megvédik a szervezetet a szabad gyökök oxidatív hatásaitól, és segítenek elkerülni az időskori betegségeket.
A Harvard Egyetem (USA) tudósai 2012-ben megállapították, hogy már heti egy adag áfonya és két adag eper is segíthet megelőzni az öregedéssel járó kognitív hanyatlást.

5- Fokhagyma
A régóta Pennsylvaniában élő 107 éves Nancy Fisher úgy véli, hogy azért élt ilyen sokáig, mert szereti a fokhagymát. Lehet, hogy igaza van.
Tanulmányok szerint a fokhagymában található fitokemikáliák megakadályozzák a rákkeltő anyagok kialakulását. Emellett azoknál az embereknél, akik gyakrabban fogyasztanak fokhagymát, csökken a vastagbélrák kockázata.

6- Olívaolaj
Az olívaolajban található egyszeresen telítetlen zsírok támogatják a szív és az agy egészségét, és a rák ellen is védenek.

Az olívaolaj a bőrnek is jót tesz. Lisa Drayer, táplálkozási szakértő és szerző azt állítja, hogy az olívaolajat fogyasztó nőknek simább, egészségesebb a bőrük.

7- Kínai kel (bok choy)
A Vanderbilt Egyetem (USA) tanulmánya szerint azoknál a mellrákos túlélőknél, akik zöldségeket, különösen fehérrépát, káposztát és kínai kelt ettek, csökkent a kiújulás kockázata.

8- Avokádó
Az avokádó csökkenti az alacsony sűrűségű lipoprotein (LDL) koleszterint, amely az összkoleszterint szállítja a testszövetekbe. A „rossz” koleszterin okozza a plakkok megjelenését az erek falán, és növeli az érelmeszesedés és a szívbetegségek kockázatát.

Ugyanakkor az avokádó növeli a „jó” koleszterin mennyiségét, amely az összkoleszterint az agyból, a szívből és más szervekből a májba szállítja, ahol az epévé alakul.

9- Paradicsom
A rózsaszín paradicsom a legjobb forrása a karotinoidoknak, különösen a likopinnak, amely antioxidáns, és amely véd a rák, a szív- és érrendszeri, gyulladásos és szembetegségek ellen.

10- Bab
A bab 21% fehérjét, 77% összetett szénhidrátot, sok rostot és tápanyagot tartalmaz. A bab elengedhetetlen része a Kék Zóna étrendnek, azokon a helyeken, ahol a legtöbb hosszú életű ember él.

11- Teljes kiőrlésű gabonából készült termékek
Egy több mint 40 000 idősebb nő bevonásával készült tanulmány szerint a heti 4-7 alkalommal fogyasztott teljes kiőrlésű gabonából készült élelmiszerek 31%-kal csökkentették a rák és a szív- és érrendszeri betegségek okozta halálozás kockázatát.

12- Vörösbor
Kis mennyiségű vörösbor csökkenti a stresszt, ami jót tesz az egész szervezetnek. A „kék zónában” élő emberek átlagosan napi egy-három pohár bort isznak.

13- Leveles zöldségek
A zöld leveles zöldségek a tápanyagok kincsesbányája. A hosszú életéről híres Icaria szigetén több mint 75 féle leveles zöldségféle terem.

A leveles zöldségek rostban, folsavban, C-vitaminban, káliumban és magnéziumban gazdagok. Olyan fitokemikáliákat is tartalmaznak, mint a lutein, a béta-kriptoxantin, a zeaxantin és a béta-karotin.

A karotinoidok, a lutein és a zeaxantin a szemlencsében és a retina makula területén koncentrálódnak, és védelmet nyújtanak a szürkehályog és az időskori retina degeneráció – az időskori vakság fő okai – ellen.

A zöld leveles zöldségek antioxidánsokban is gazdagok, amelyek megvédik a szervezetet a rákos megbetegedésektől.

14- Zöld vagy gyógyteák
A zöld tea csökkenti a szívbetegségek és egyes rákos megbetegedések kockázatát. Ikaria népe olyan gyógynövényeket főz, mint a rozmaring, a vad üröm és a gyermekláncfű. Mindezek a gyógynövények gyulladáscsökkentő hatásukról ismertek.

15- Kávé
Igen, a reggeli adag koffein meghosszabbíthatja az életet. A Harvard Egyetem 2008-as tanulmánya szerint azok a nők, akik napi három csésze kávét ittak, 18%-kal kisebb eséllyel haltak meg betegségben, mint azok, akik nem fogyasztották az élénkítő italt.

Ha pedig egy nő napi öt csésze kávét iszik, akkor 26%-kal csökken a halálozás kockázata. A „több jobb” azonban itt nem működik. Hat csésze kávé után a halálozási kockázat aránya 17%-ra csökken a nem ivókhoz képest.

A National Institutes of Health (USA) 2012-ben készült másik tanulmánya is megerősíti a kávé előnyeit. A kutatók különböző tényezőket – dohányzás, alkohol, vörös hús fogyasztása – ellenőriztek, és megállapították, hogy a kávézó emberek mindkét nemnél tovább élnek.

16- Étcsokoládé
A Harvard Egyetem (USA) 1999-es, 8000 férfi bevonásával készült tanulmánya bizonyította az étcsokoládé hosszú életre gyakorolt hatását. Kiderült, hogy azok a résztvevők, akik havonta háromszor fogyasztottak étcsokoládét, egy évvel tovább éltek, mint azok, akik nem fogyasztottak.

17- Diófélék
A diófélék magas zsír-, fehérje-, rost-, vitamin- és ásványianyag-tartalommal rendelkeznek. Valószínűleg ezek a legegészségesebb élelmiszerek a „futás közbeni” gyors nassolásokhoz.

18- Vöröskáposzta
Ez az élénk színű zöldség segít támogatni az agy egészségét, és magas antioxidáns-tartalmának köszönhetően véd a rák ellen.

A vöröskáposzta nemcsak abban segít, hogy tovább éljen, hanem abban is, hogy jobban nézzen ki. Magas A-vitamin-tartalma segít fenntartani az egészséges és rugalmas bőrt, felgyorsítja a sejtek megújulását, és véd a napfénytől.

Ha a cikk tetszett és szeretne az oldal fejlődéséhez, sikeréhez hozzájárulni, kérünk, ne felejtse el megosztani családtagjaival, barátaival. Köszönjük.