Valószínűleg már hallott a kurkuma kiváló tulajdonságairól. Számtalanszor beszéltünk már erről a fűszerről, amely az egyik leggyakrabban használt és legértékesebb a természetes gyógyászatban.
A kurkuma eredetileg Ázsiából származik, és a hagyományos indiai konyha és gyógyászat része. Manapság azonban világszerte széles körben használják és forgalmazzák. Ebben a cikkben 3 okot sorolunk fel, amiért érdemes elkezdeni a kurkuma fogyasztását.
Csökkenti a szívbetegségek kockázatát
A kurkumin, a kurkumában található vegyület számos előnnyel jár a szív- és érrendszeri egészség szempontjából. Először is, segíthet javítani az endotélműködést. Az endothelium az ereket borító bélés. Az endothelialis diszfunkció magas vérnyomást és vérrögöket okozhat, és növelheti a szívbetegségek kockázatát.
Egyes tanulmányok szerint a kurkuma ugyanolyan hatékony az endotélfunkció javításában, mint a fizikai aktivitás. A kurkuma emellett enyhíti a gyulladást és serkenti az antioxidánsok szintézisét a szervezetben.
Daganatellenes tulajdonságokkal rendelkezik
Különböző tanulmányok bizonyították a kurkuma rákmegelőző tulajdonságait. A fűszerben található antioxidánsok megakadályozzák a sejtkárosodást, a kurkumin pedig csökkentheti a rákos sejtek vérellátását és késleltetheti a szaporodásukat.
Javítja az agyműködést
A kurkumin serkentheti a BDNF termelését, egy olyan fehérje, amelyet a szervezet természetes módon termel, és amely kulcsfontosságú a neurogenezis, az új agysejtek növekedése szempontjából.
Az olyan neurodegeneratív betegségekben szenvedőknél, mint az Alzheimer-kór vagy az időskori demencia, alacsony a BDNF szintje. A szakértők szerint a kurkumin megelőzheti vagy késleltetheti a memóriavesztést.