Recept

Az eredeti Wiener Schnitzel (Bécsi szelet)

A Wiener Schnitzel egy vékony, panírozott, kisütött borjúszelet, amely az osztrák konyha egyik legismertebb specialitása, és Ausztria egyik nemzeti étele. A Wiener Schnitzel elnevezés először a 19. században jelent meg, az első ismert említés egy 1831-es szakácskönyvben történt.

Hozzávalók:

(alternatívaként használhat sertés- vagy csirkehúst is)

  • Só és bors
  • liszt
  • tojás
  • Kenyérmorzsa
  • Növényi olaj a sütéshez
  • Citromszeletek a tálaláshoz

Elkészítés:

A borjúhúst vékonyra és egyenletesre klopfoljuk. Sóval és borssal fűszerezzük.

Forgassuk meg a szeleteket lisztben, ügyelve arra, hogy egyenletesen bevonja.

Egy külön tálban verjük fel a tojásokat.

Mártsunk minden egyes szeletet a felvert tojásba, ügyelve arra, hogy jól bevonja.

Forgassuk a szeleteket zsemlemorzsába, és nyomkodjuk rá, hogy rátapadjon a húsra.

Egy serpenyőben közepesen magas hőfokon hevítsük fel a növényi olajat. Az olajnak forrónak, de nem füstölőnek kell lennie.

Süssük benne a panírozott szeleteket, amíg mindkét oldaluk aranybarna nem lesz. Ez általában oldalanként néhány percet vesz igénybe, a hús vastagságától függően.

Ha megsült, tegye a szeleteket egy konyhai papírral bélelt tányérra, hogy felszívja a felesleges olajat.

A bécsi szeletet forrón, citromszeletekkel díszítve tálaljuk. Hagyományosan burgonyasalátával vagy petrezselymes burgonyával tálalják.

A Wiener Schnitzel ízletes és kényelmes étel, amely méltán foglalja el helyét Ausztria kulináris örökségében. Ne feledje, hogy bár a borjúhús a hagyományos választás, a sertés- vagy csirkehússal készült változatok is népszerűek és ugyanolyan ízletesek.