A mikrózás káros voltáról már évek óta beszélnek, de arról nem sokan, hogy mely ételeket nem ajánlott mikrohullámú sütőben melegíteni, mert könnyen mérgezővé válhatnak.
Íme 5 étel, amit nem szabad mikrohullámú sütőben melegíteni!
Füstölt húsok, húskészítmények
Tele vannak tartósítószerekkel, hogy megóvják az egészségünket, és tovább tartanak a boltban.
Ne melegítse őket mikrohullámú sütőben, mert ezek az összetevők a nagy hő hatására sokkal károsabbak lehetnek; az oxidált koleszterin például hosszú távon szívproblémákat okozhat.
Zöldségek
Ha például a spenótot vagy a zellert melegen szereti fogyasztani, ne a mikrohullámú sütőt válassza, inkább használja a sima sütőt.
A mikrohullámú sütés és az abból származó káros sugárzás következtében a bennük lévő (egyébként nagyon egészséges) nitrátok könnyen átalakulhatnak nitrozaminokká, amelyek káros vegyületeknek számítanak.
Csípős paprika
Sokan nem tudják, de a túlságosan csípős ízeket tartalmazó ételeket szigorúan tilos mikrohullámú sütőbe tenni.
New Yorkban például egy épületet teljesen ki kellett üríteni, mert az egyik lakó piros paprikát kezdett melegíteni a mikrohullámú sütőben, amitől nagyon erősen köhögött és nehezen kapott levegőt, ami aztán a levegőben átterjedt a többi lakásba is.
Anyatej
A szoptatás kezdetén sok anyuka a fagyasztást, majd a későbbi kiolvasztást választja, ami nem jelent problémát, amíg nem mikrózzuk meg.
A készülék sosem melegíti egyenletesen az üveget, így egyes helyeken túl meleg, míg máshol hideg maradhat.
Főtt tojás
Akár héjjal, akár héj nélkül, a főtt tojást soha nem szabad mikrohullámú sütőben melegíteni. A magas hő hatására a tojásban hő keletkezik, ami a tojás felrobbanását okozhatja!