Háztartás, Tippek

5 étel, amit nem szabad mikrohullámú sütőben melegíteni, mert akár ártalmassá is válhatnak!

A mikrózás káros voltáról már évek óta beszélnek, de arról nem sokan, hogy mely ételeket nem ajánlott mikrohullámú sütőben melegíteni, mert könnyen mérgezővé válhatnak.

Íme 5 étel, amit nem szabad mikrohullámú sütőben melegíteni!

Füstölt húsok, húskészítmények

Tele vannak tartósítószerekkel, hogy megóvják az egészségünket, és tovább tartanak a boltban.

Ne melegítse őket mikrohullámú sütőben, mert ezek az összetevők a nagy hő hatására sokkal károsabbak lehetnek; az oxidált koleszterin például hosszú távon szívproblémákat okozhat.

Zöldségek

Ha például a spenótot vagy a zellert melegen szereti fogyasztani, ne a mikrohullámú sütőt válassza, inkább használja a sima sütőt.

A mikrohullámú sütés és az abból származó káros sugárzás következtében a bennük lévő (egyébként nagyon egészséges) nitrátok könnyen átalakulhatnak nitrozaminokká, amelyek káros vegyületeknek számítanak.

Csípős paprika

Sokan nem tudják, de a túlságosan csípős ízeket tartalmazó ételeket szigorúan tilos mikrohullámú sütőbe tenni.

New Yorkban például egy épületet teljesen ki kellett üríteni, mert az egyik lakó piros paprikát kezdett melegíteni a mikrohullámú sütőben, amitől nagyon erősen köhögött és nehezen kapott levegőt, ami aztán a levegőben átterjedt a többi lakásba is.

Anyatej

A szoptatás kezdetén sok anyuka a fagyasztást, majd a későbbi kiolvasztást választja, ami nem jelent problémát, amíg nem mikrózzuk meg.

A készülék sosem melegíti egyenletesen az üveget, így egyes helyeken túl meleg, míg máshol hideg maradhat.

Főtt tojás

Akár héjjal, akár héj nélkül, a főtt tojást soha nem szabad mikrohullámú sütőben melegíteni. A magas hő hatására a tojásban hő keletkezik, ami a tojás felrobbanását okozhatja!